Život i zarada od pet krava

Imanja s manje krava se zbog stanja na tržištu otkupa mleka sve češće gase u Srbiji, ali porodica Balca iz Gložana pokazuje kako se od stočarstva može živeti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

00:38

Default images

Seoska imanja sa manje krava zbog situacije na tržištu otkupa mleka sve teže opstaju u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju, što negativno deluje na seoska područja. Međutim, jedan stočar iz Gložana kod Bačkog Petrovca našao je način da opstane i u takvim uslovima.

Kada biste danas rekli nekom da od pet krava može da se živi zvučalo bi kao da ste promašili ili vek ili kontinent.

Međutim, porodica Balca iz Gložana živi od svega pet krava, zahvaljujući najstarijem članu domaćinstva, baki Mariji, koja od mleka proizvodi takozvani rolovani, svež punomasni sir, svojvrsni specijalitet koji se prodaje po ceni od 600 do 700 dinara za kilogram.

“Mi sigurno ne bismo opstali da se ne bavimo proizvodnjom sira. Krave bismo batalili sigurno, pošto od prodaje mleka nema zarade”, kaže stočar Tomaš Balca.

Rolovani sir Marija Balca prodaje na futoškoj pijaci.

Radi se o vrsti svežeg sira koju retko ko proizvodi zbog toga što je potrebno puno rada, a delom i jer se tehnologija čuva kao tajna.

Posle podsiravanja, od sirnog gruša pravi se sirno testo koje se razvlači kao testo za kore, kako bi se smanjio udeo vode. Potom se kore rolaju u sir.

Iako ovo nije prevreo sir, za proizvodnju jednog kilograma potrebno je čak 10 litara mleka.

Rolovani sir porodice Balca često se švercuje u Nemačku, gde ga potrošači posebno vole sa belim lukom.

I pored toga što zaliha sira nikad nema, Tomaš ne namerava da proširuje proizvodnju, jer ukoliko bi to pokušao, morao bi da ispuni mnoštvo propisa, registracija i sertifikata, za šta bi mu bilo potrebno mnogo novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: