Kakojti: Želimo savez sa Rusijom

Južna Osetija želi da uđe u saveznu državu sa Rusijom, izjavio je danas Eduard Kakojti, predsednik te otcepljene gruzijske oblasti koju je Rusija priznala.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

14:04

Default images

Kakojti je u intervjuu ruskom časopisu “Itogi" rekao da Južna Osetija želi da gradi sa Rusijom takve savezne odnose da Osetini, koji žive na jugu i na severu, ne budu podeljeni nikakvim granicama. “Želimo da uđemo u saveznu državu sa Rusijom“, rekao je on, istovremeno naglasivši da Južna Osetija “nije spremna da odustane od nezavisnosti“.

“Međutim, želimo savez sa Rusijom, slično onome što ona ima sa Belorusijom“, rekao je južnoosetijski predsednik, dodajući da “forme ujedinjenja mogu da budu različite“, a da pitanje formiranja jedinstvene Osetije (Južna Osetija se graniči sa ruskom Republikom Severnom Osetijom) “nije na dnevnom redu“.

“Zamislite samo kakva bura bi se podigla u svetu! Rusiju će otpužiti za aneksiju. A Rusija ne želi tuđu teritoriju i mi to razumemo“, rekao je Kakojti.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo u Chinvaliju razmatra sa Moskvom pitanje dvojnog državljanstva, što je predviđeno južnoosetijskim ustavom, prenela je agencija Itar-Tas.

Kakojti je, takođe, rekao da je, posle rata u avgustu prošle godine, teritorija Južne Osetije povećana.

“Mi smo uzeli pod kontrolu teritorije koje je ranije okupirala gruzijska strana - čitavu granicu bivše Južnoosetijske Autonomne Oblasti, koju danas čuvaju ruski graničari zajedno sa osetijskim vojnicima“, dodao je on.

Kakojti je kazao da se praktično celokupno stanovništvo vratilo u Južnu Osetiju tokom proteklih godinu dana od ruskog priznanja i da se Gruzini vraćaju u oblasti koje je “ranije okupirala Gruzija“ i gde lokalno stanovništvo “nije učestvovalo u genocidu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: