SAD za jako savezništvo sa Japanom

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se nada "jakom jedinstvu" sa budućim premijerom Japana Jukiom Hatojamom, čija je stranka pobedila na izborima.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.08.2009.

01:04

Default images

U saopštenju Bele kuće navodi se da su to bili "istorijski izbori u jednoj od najsvetlijih demokratija sveta". "Verujemo da će se nastaviti jako savezništvo i partnerstvo SAD i Japana tokom mandata buduće vlade u Tokiju", navodi se u saopštenju portparola Bele kuće Roberta Gibsa.

Predsednik Obama očekuje blisku saradnju sa novim japanskim premijerom u širokom spektru svetskih, regionalnih i bilateralnih pitanja, navodi se u saopštenju.

Rusija za konstruktivnu saradnju

Rusija je danas kao pozitivnu ocenila nameru lidera japanskih demokrata Jukija Hatojame, izraženu odmah posle parlamentarnih izbora, da "što je moguće pre uspostavi blizak kontakt poverenja sa rukovodstvom Rusije".

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova, Moskva je takođe izrazila nameru da uspostavi konstruktivnu saradnju sa budućom japanskom vladom.

Za jučerašnju pobedu Demokratske partije Japana na izborima ocenjeno je da predstavlja izraz volje japanskih birača, i dodaje se da je Moskva spremna na jačanje saradnje u pitanjima azijsko-tihookeanskog regiona, kao i sa međunarodnog dnevnog reda.

Ruska agencija Itar-Tas navela je da bi promena japanskog kabineta ministara možda mogla da dovede do otopljavanja odnosa sa Rusijom, kao i da je Hatojama izrazio nameru da pronađe rešenje za teritorijalni spor oko Kurilskih ostrva.

Tokio stavlja u pitanje međuanrodnopravni osnov pripadnosti Južnih Kurila (Iturup, Kunašir, Ssikotan i Habomai) Rusiji, i na taj način "visi u vazduhu" potpisivanje mirovnog sporazuma između dve zemlje posle Drugog svetskog rata, podsetila je ruska agencija.

Prema istraživanju Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja s kraja jula ove godine, 89 odsto anketiranih stanovnika Rusije protivi se ideji vraćanja Japanu ostrva koja su posle rata ušla u sastav SSSR-a, čija je naslednica Rusija.

Dnevnik "Vremja novostej" naveo je da je Hatojama, čiji je i otac bio političar i ministar inostranih poslova, na čelu Udruženja Japan-Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: