Izbeglice se vraćaju u Mjanmar

Izbeglice, koje su pobegle u Kinu zbog oružanih sukoba na severoistoku Mjanmara, počele su da se vraćaju danas kućama.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2009.

00:44

Default images

Mjanmarska vlada je saopštila da je situacija pod kontrolom i da se život vraća normalnom toku. Više desetina hiljada ljudi prebeglo je u susednu Kinu zbog okršaja između režimskih snaga Mjanmara i jedne etničke grupe u udaljenoj oblasti Šan, na severoistoku zemlje.

Sukobi su izbili posle razmeštanja snaga vojne hunte, na vlasti u Mjanmaru, u oblasti Šan, gde ima mnogo etničkih Kineza koji već više od decenije tu žive i razvijaju posao, najčešće prekograničnu trgovinu.

Najžešće borbe vođene su u četvrtak u Kokangu, zbog čega je veliki broj lokalnih stanovnika potražio sigurnost na kineskoj teritoriji.

Snage Mjanmara sada, posle višenedeljnih borbi, drže pod kontrolom situaciju u Kokangu, preneo je Rojters.

Vlada Mjanmara je juče saopštila da je u sukobima poginulo 26 vojnika i policajaca, a 47 ranjeno. Poginulo je i najmanje osam pripadnika tzv. Vojske nacionalne demokratske alijanse Mjanmara, koja se sukobila sa vladinim snagama.

Kineska vlada pružila je u Nansanu i drugim mestima u blizni graničnog prelaza između dve zemlje utočište za 13.000 od 37.000 izbeglica.

Sve veći broj izbeglih iz Kokanga oseća se sigurnim da se vrati svojim kućama, ali ima i onih koji još uvek strahuju i smatraju da je bolje da sačekaju još nekoliko dana pre nego što se odluče na povratak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: