Javna preduzeća najveći gubitaši

U 924 najveća preduzeća, u kojima radi 45 odsto zaposlenih u privredi, koncentrisano je 62,5 odsto od ukupno 1.360 milijardi dinara gubitaka, piše “Politika”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

01:48

Default images

Sa tolikim gubicima, šta god da se radi, nema šanse za uspeh, tvrdi profesor Jovan Ranković, poznati stručnjak za računovodstveno-knjigovodstveni sistem. Prema podacima za prošlu godinu 924 najveća preduzeća (od ukupno 89.500 firmi) pravi 62,5 odsto od 1.360 milijardi dinara ukupnih gubitaka, a u njima je 450.000 od ukupno 1.090.000 radnika u privredi.

Najmanje 800 tih preduzeća zrelo je za – stečaj, piše list.

Polovina je izgubila celokupan kapital. To su, uglavnom, državna, javna preduzeća u kojima se i danas sve radi kao u Titovo doba, kaže Ranković.

Zbog ovolikih gubitaka ta preduzeća su nesposobna da izmiruju elementarne obaveze prema svojim dobavljačima i državi.

Kada se tome doda i hroničan nedostatak obrtnog kapitala, jasno je zašto se privreda dugoročno zadužila kod banaka za 1.480 milijardi dinara. Računajući i 500 do 600 milijardi dinara kratkoročnih pozajmica, godišnji ceh privrede samo za kamatu iznosi oko 200 milijardi dinara.

“U takvim okolnostima nije čudno što se najviše bune radnici iz privatizovanih preduzeća. I kome se žale? Pa, državi. Ona ne može da pobegne od odgovornosti za konceptualno loše postavljenu privatizaciju”, kaže Ranković.

“U nameri da što pre rasproda društvena preduzeća, čak i po bagatelnoj ceni, obavezivala je nove vlasnike na investicije, a ne na dokapitalizaciju i gašenje starih gubitaka. Svi su žmurili pred činjenicom da su gubici pojeli celokupan kapital. I šta se desilo? Nove gazde nisu imale para ni za doinvestiranje, jer nemaju obrtnog kapitala, a pre toga nisu sanirani raniji gubici i dospele obaveze”, navodi on.

“Rezultat je finansijska, pa i socijalna blokada privrede i države”, ocenjuje Ranković i zaključuje da se ta i ostala pitanja ozdravljenja ekonomije Srbije ne mogu rešiti povezivanjem rupa u radnom stažu ili jednokratnom pomoći radnicima koji mesecima nisu primili platu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: