Kos: Stranke troše bez kontrole

Predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Drago Kos smatra da u Srbiji "nema objektivnog nadzora nad finansiranjem političkih stranaka".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.08.2009.

01:44

Default images

On je najavio da će eksperti Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) uskoro posetiti Srbiju. "Agencija za borbu protiv korupcije bi to trebalo da radi, a ona još nije zaživela. To znači da je kontrola nad tim kako stranke u Srbiji dobijaju i troše novac sasvim slaba", rekao je Kos za “Blic”.

Kos, koji je i predsednik slovenačke antikorupcijske komisije, kazao je da će se sve mane sistema u Srbiji otkriti tokom posete eksperata GRECO.

On je najavio da eksperti GRECO dolaze uskoro u Srbiju kako bi ispitali transparentnost finansiranja političkih stranaka i njihovih izbornih kampanja, izvore finansiranja partija, privatne donacije, strukturu izveštaja o trošenju novca i ko to nadzire.

Kos je rekao da će Srbija nakon izveštaja GRECO dobiti rok od godinu i po dana da zakone i praksu promeni u skladu sa preporukama Saveta Evrope.

"Najopasnija je veza između finansiranja stranaka i njihove uloge u funkcionisanju države. Ako se stranke finansiraju zato što su u Vladi ili pomoću Vlade, to je najgori oblik prekršaja koji možemo da zamislimo", naveo je on.

Kos je ocenio da je problem sa Zakonom o finansiranju stranaka isti kao i sa drugim propisima u Srbiji.

"Problem je u njegovoj primeni i nadzoru nad njegovom primenom", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: