Romski asistenti od sutra u školama

Romskim asistentima, koji će od 1. septembra početi da rade u 26 osnovnih škola u Srbiji, danas su uručena rešenja o angažmanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

13:35

Default images

Romski asistenti su angažovani u okviru programa "Podrška Romima - pedagoški asistenti u osnovnim školama", koji zajednički sprovode Ministarstvo prosvete i OEBS. Asistenti za Rome radiće u osnovnim školama na teritoriji školskih uprava u Beogradu, Valjevu, Novom Sadu, Leskovcu, Nišu Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Zaječaru i Požarevcu.

Ugovor o realizaciji programa danas su potpisali Ministar prosvete Žarko Obradović i šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad.

Ugovor predviđa da OEBS uz podršku Evropske komisije obezbeđuje plate za romske asistente do juna 2010. godine, a nakon toga taj posao treba da nastavi Vlada Srbije.

Ministar prosvete Žarko Obradović poručio je da Srbija želi što više romske dece u redovnom sistemu obrazovanja. On je naglasio da je školovanje najefikasniji način borbe protiv siromaštva.

"Sva deca treba da dobiju priliku i da shvate da je obrazovanje važno za njih same i za njihovu budućnost. Mi smo i u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čije se usvajanje danas očekuje, ugradili puno pozitivnih mera koje će povećati i broj romske dece u školama", kazao je Obradović.

Obradović je poručio da Ministarstvo prosvete želi da spreči dosadašnje slučajeve da romska deca budu deo specijalnih škola.

"Želimo ih u redovnom sistemu obrazovanja, želimo ih zajedno sa drugom decom. Ostali treba da shvate da su to deca kao i sva druga i da ih prihvate kao prijatelje", rekao je Obradović.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad poručio je da će ta međunarodna organizacija nastaviti da pruža podršku Ministarstvu prosvete u nastojanju da što više romske dece upiše i završi osnovnu školu.

"Više od 60 odsto Roma u Srbiji nema potpuno osnovno obrazovanje i taj problem je jedan od ključnih uzroka siromaštva u romskoj populaciji", kazao je Urstad.

On je dodao da je upravo na novim romskim asistentima da premoste jaz koji možda postoji između Roma i ostatka populacije i romskoj deci pruže podršku da se na najbolji mogući način prilagode i uključe u redovan sistem obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: