Novi pravosudni i obrazovni zakoni

Skupština Srbije usvojila je danas set zakona iz oblasti pravosuđa, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o udžbenicima.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2009.

18:09

Default images

Zakonom o saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom uređuje se postupak saradnje Srbije i tog suda. Zakon propisuje da osobi koja je pravosnažno osuđena, bilo pred međunarodnim ili domaćim sudom, ne može biti ponovo suđeno za isto krivično delo, a isključena je i mogućnost da se okrivljenom za isto krivično delo istovremeno sudi pred domaćim i međunarodnim sudom.

Zakon sadrži nužna ograničenja u saradnji koja proističu iz prava suverenosti Srbije.

Zakonom je propisana pravna pomoć pred Međunarodnim krivičnim sudom, a posebno prisustvo predstavnika tog suda, kao i radnje koje on može da obavlja na teritoriji Srbije.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija uređuje se rad pojedinih službi u zatvorima.

Zakonom o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala utvrđuje se da će osuđeni za ta dela kaznu zatvora izdržavati u Posebnim zatvorskim jedinicama, uz dodatno ograničavanje prava okrivljenih.

Posebna odeljenja Uprave za izvršenje zavodskih sankcija biće formirana pri postojećim zatvorskim jedinicama.

Osuđeni za vreme izdržavanja kazne u Posebnom odeljenju ima manje prava nego ostali zatvorenici, koji kaznu služe u opštem režimu.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnostima državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala u krivična dela organizovanog kriminala svrstana su i dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, krivična dela korupcije kada su u pitanju najviši državni funkcioneri i međunarodnog terorizma i finansiranja terorizma.

Zakon o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku doprineće efikasnijem vođenju krivičnog postupka uz zaštitu ljudskih prava okrivljenih.

Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika pooštravaju se kazne za oko trećinu krivičnih dela i uvode nova dela, čime se jača generalna prevencija i odvraćaju potencijalni počinioci.

Ovim Zakonom se uvodi mogućnost "kućnog zatvora" tako što sud može da odluči da osuđeni kaznu zatvora do godinu dana odsluži tako što ne sme da napušta prostorije u kojima stanuje.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma su precizirane kaznene odredbe u delu koji se odnosi na privredne prestupe.

Usvojeni zakon iz oblasti obrazovanja

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji predviđa da se učenici u srednje škole od školske 2010/2011. godine upisuju na osnovu položenog završnog ispita u osnovnom obrazovanju.

Zakon predviđa i besplatno obrazovanje za vanredne učenike srednjih škola koje bi takođe počelo da se ostvaruje od školske 2010/2011. godine za učenike koji se prvi put upišu u srednju školu.

Radi povećanja kvaliteta sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je uvođenje pedagoškog asistenta (romski), savetnika - spoljnih saradnika, stručnog usavršavanja prosvetnih inspektora i prosvetnih savetnika, a koje zahtevaju dodatna finansijska sredstva iz budžeta.

Predlogom zakona uvodi se pedagoški asistent za pružanje pomoći i podrške deci i učenicima, ali i nastavnicima i vaspitačima, a njihova zarada će iznositi oko 58.000 dinara.

Predviđeno je da se njihov broj povećava, što će zahtevati dodatno godišnje izdvajanje od oko 70 miliona dinara iz budžeta Srbije, a sredstva za naredne dve školske godine obezbeđena su iz međunarodne pomoći (projekat OEBS-a i IPA fondovi za projekat "Obrazovanje za sve"), dok je za obuku prosvetnih inspektora i savetnika potrebno obezbediti oko dva miliona dinara.

Zakonom se ta oblast usaglašava sa standardima EU i preporukama razvojnih strategija koje je usvojila Vlada Srbije.

Usvojeni zakon ima za cilj usklađivanje obrazovnog sistema sa zahtevima privrede, odnosno poslodavaca, poboljšanje kvaliteta i efikasnosti obrazovanja u Srbiji, kao i smanjenje nasilja u školama. Skupština Srbije usvojila je i Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta udžbenika i obezbeđivanje tržišne konkurencije na polju izdavaštva udžbenika.

Zakon obezbeđuje tržišnu konkurenciju, a većem broju izdavača biće omogućeno da se bave izdavanjem udžbenika, ali uz obavezu izdavanja i niskotiražnih udžbenika (na jezicima nacionalnih manjina ili onih koji su namenjeni za decu sa posebnim potrebama).

Predviđeno je da udžbenike izdaje javno preduzeće ili privatni izdavač, koji prethodno mora pribaviti licencu za izdavanje, a nadležno ministarstvo će voditi evidenciju o izdavačima koji su stekli takvu licencu.

Usvajanjem zakona uvodi se pravna sigurnost za sve izdavače da se rukopisi udžbenika odobravaju za upotrebu pod jednakim uslovima - propisivanjem standarda, procedura i rokova.

Predlagač navodi da se do sada odobravanje udžbenika za osnovnu školu, koje su izdavali privatni izdavači, obavljalo bez propisanih standarda, a pojedini izdavači su pokrenuli sudske sporove za naknadu štete za rukopise udžbenika koji nisu odobreni za upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: