Stranke o glasanju i donetom zakonu

Stranke koje su podržale Zakon o informisanju tvrde da će te izmene urediti medije u Srbiji. DSS i SNS optužuju se međusobno za tihu podršku ovom zakonu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.08.2009.

15:15

Default images

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da je zadovoljna što su usvojene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju "uprkos komplikacijama". Nada Kolundžija je u izjavi novinarima u Skupštini ocenila da će te izmene uvesti red u medijski prostor Srbije koji će biti oslobođen, kako je navela, svih negativnih pojava.

Komentarišući to da je zakon usvojen pomoću glasova opozicije ona je podsetila da je i Demokratska stranka, kada je bila u opoziciji, takođe glasala za zakone za koje je smatrala da će doneti napredak Srbiji.

Šef poslaničkog kluba Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je, povodom usvajanja izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, da je za tu stranku najvažnija strategija koja je dogovorena sa NUNS-om, OEBS-om i Vladom Srbije, koja će "dovesti do potpune reforme medijskog zakonodavstva".

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da amandmani na kojima su insistirali menjaju karakter zakona i dodao da se ovde pre svega radilo o pitanju evropske budućnosti zemlje i orijentacije našeg društva.

Odgovarajući na pitanje povodom toga što su dva poslanika poslaničkog kluba LDP, Vesna Pešić i Žarko Korać, glasali protiv izmena zakona, Jovanović je kazao da je to "u skladu sa karakterom stranke i načinom na koji se sve odluke donose".
Èedomir Jovanoviæ (FoNet, arhiva)
On je naveo da je to jedina stranka koja nema kovertirane ostavke i da je apsolutno pravo svakog poslanika tog kluba da glasa u skladu sa ličnim uverenjem.

Jovanović je kazao da LDP ni na koji način neće sarađivati sa "Koštunicom, Šešeljem i Nikolićem u rušenju vlade" i ocenio da bi svaka kriza dodatno otežala ekonomske probleme i usporila evropske ontegracije.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković izjavio je da je ta stranka odlučila da podrži izmene i dopune Zakona o javnom informisanju zbog toga što su prihvaćeni određeni amandmani.

Čolaković je novinarima u Skupštini kazao da je pre današnjeg glasanja održan sastanak najužeg partijskog rukovodstva na kome ih je predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić obavestio da su prihvaćeni amadmani koji su u skladu sa politikom stranke.

Momo Čolaković je ocenio da neće doći do pogoršanja odnosa u vladajućoj koliciji zbog različitog izjašnjavanja stanaka unutar nje o Zakonu o javnom informisanju. Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je danas da oni koji su očekivali da će "biti turbulencija" u Vladi Srbije povodom glasanja o predlogu izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju nisu bili u pravu.

Ružić je novinarima u Skupštini Srbije, posle usvajnja Zakona o informisanju, rekao da su bili "u krivu svi oni koji su očekivali da će biti turbulencija u Vladi Srbije povodom glasanja o tom zakonskom aktu i da je izvesno ono što su od Vlade očekivali kada je formirana - da traje pun mandat i radi na realizaciji proklamovanih ciljeva i pre svega u interesu građana Srbije".

On je kazao da je poslanici SPS-a bili uzdržani prilikom glasanja, kao što je i najavljeno.
Branko Ružiæ (FoNet, arhiva)
"U koaliciji SPS-PUPS-JS svako od partnera ima pravo da po sopstvenom nahođenju o određenom zakonskom predlogu iznese svoj politički stav. Naš politički stav je bio uzdržanost, a javnost je upoznata sa stavovima ostalih članova koalicije", kazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, svaka politička stranka ima legitimno pravo, zalažući se za određene političke ciljeve, da dovede do promena nekog zakonskog predloga, čime bi bio zadovoljen njen zahtev, u cilju obezbeđenje mogućnosti da glasa za određeni zakonski predlog. Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi, jedini poslanik koji danas nije prisustvovao glasanju o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, izjavio je da se ni sa kim iz vladajuće koalicije nije dogovarao o glasanju.

"Dogovora nije bilo u dužem periodu ni sada uoči ove sednice, ni dok se o tom zakonu raspravljalo. Ja tri meseca ne učestvujem u procesu glasanja, od kada su u Preševu po mojim saznanjima nametnute izmene u lokalnoj vlasti uz delovanje određenih struktura vlade", rekao je Halimi novinarima u Skupštini.
Riza Halimi (FoNet, arhiva)
On je kazao da se zalaže za povećanje odgovornosti medija i političara i da se u toj oblasti uvede red, ali da mu, kako je naveo, na kraj pameti ne pada da podrži predlog Mlađana Dinkića, čijim je radom na rešavanju životnih problema na području koje on predstavlja apsolutno nezadovoljan. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da usvajanje izmena Zakona o javnom informisanju predstavlja izuzetno lošu odluku vlasti koja će pogoršati situaciju u Srbiji.

Mladenović je naveo da najveću odgovornost za to snose Demokratska stranka i predsednik Srbije Boris Tadić, "kao neko ko uporno pokušava da bude vladar svega onoga što se dešava u državi".
Andreja Mladenoviæ (FoNet, arhiva)
"Usvajanje izmena Zakona je izuzetno loša odluka aktuelne vlasti koja će pogoršati situaciju u državi. Represivne mere ne donose nikome dobitak, a posebno ne aktuelnoj vlasti", ocenio je on i naveo da će u Srbiji biti sve teže i teže, što će ubrzati odlazak vlasti.

Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je na početku sednice Skupštine Srbije na "najbrutalniji način" pogažen Poslovnik o radu parlamenta, jer mu nije bilo dozvoljeno da predloži da poslanici o Predlogu zakona o informisanju glasaju prozivkom.
Dragan Todoroviæ (FoNet, arhiva)
Todorović je novinarima u Skupštini kazao da je hteo da traži da se poslanici izjasne prozivkom o Predlogu zakona o javnom informisanju i dodao da po Poslovniku "na zahtev narodnog poslanika Narodna skupština može bez pretresa odlučiti da se glasa prozivkom".

Međusobne optužbe DSS-a i SNS-a

Šef poslaničke grupe “Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da stranke opozicije nisu postigle nikakav dogovor o nastupu na današnjoj sednici parlamenta pri izjašnjavanju o predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informirasanju.

Nikolić je novinarima u parlamentu kazao - odgovarajući na primedbu šefa poslanika Demokratske stranke Srbije Miloša Aligrudića da je ponašanje naprednjaka, koji su napustili sednicu po izglasavanju tog predloga zakona u načelu suprotno ranije postignutom dogovoru - da opozicija nije imala nikakav dogovor, već da se samo znalo da žele da predloženi zakon ne prođe u parlamentu.
Tomislav Nikoliæ i Miloš Aligrudiæ (FoNet, arhiva)
“Aligrudić laže da smo imali bilo kakav dogovor i da sam taj dogovor izigrao. Ja sam D S S predložio da svi napustimo salu i da u njoj ostanu samo oni koji žele da zakon prođe, ali on to nije prihvatio", objasnio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, svi poslanici SNS-a su učestvovali u glasanju u načelu, pokušavajući tako da zajedno sa ostalim strankama opozicije sruše zakon, ali da su napustili salu kada su ustanovili da će 125 poslanika glasati za usvajanje, odnosno da postoji većina za usvajanje.

“Da smo svi izašli iz sale, u njoj bi samo ostali oni za koje bi sigurno mogli da kažemo da su želeli zakon", kazao je Nikolić i naveo da je “simptomatično da DSS poslednjih dana mnogo žešće napada SNS nego DS".

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ocenio je ranije danas da ponašanje SNS-a "stvara konfuziju", jer se cela poslanička grupa nije pojavila u sali kada se o predloženim izmenama glasalo u celinu.

On je naveo da takvo pravilo poslanika SNS odudara od nepisanog dogovora da opozicija prisustvuje glasanju i izjasni se protiv izmena Zakona o javnom informisanju, kao i da je konfuziji doprineo "politički aranžman LDP-a i DS-a".

"Nije mi jasan taj izalazak iz sale SNS-a", rekao je Aligrudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: