Protest Mreže za restituciju

Članovi Udruženja u okviru Mreže za restituciju protestovali su u centru Beograda protiv novih zakona o planiranju, izgradnji i katastru.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2009.

00:34

Default images

Pored današnjeg protesta članova UNS-a, protiv Zakona o javnom informisanju, ali i Zakona o uređenju prostora i izgradnji i Zakona o katastru, ispred Skupštine protestovali su i članovi Mreže za restituciju. Oni kažu da će po usvajanju ovih zakona zemljište u Srbiji biti poklonjeno tajkunima, jer će vlada državni monopol nad građevinskim zemljištem pretvoriti u monopole pojedinaca.

Uz pištaljke i transparente, na kojima je, između ostalog, pisalo "Vratite nam oteto zemljište", ispred Skupštine Srbije poslanike prvog radnog dana posle letnjeg odmora dočekali su građani koji godinama unazad traže imovinu nacionalizovanu posle Drugog svetskog rata.

Oni smatraju da će novim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji biti legalizovano oduzimanje njihove dedovine.

"Moja porodica traži imovinu, koja joj je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Donošenjem Zakona o planiranju, apsolutno pokloniće se sve tajkunima, pošto se gradsko građevinsko zemljište poklanja onima koji su u objektima, a građevinsko zemljište je u bivšoj Jugoslaviji bilo u vlasništvu onih ljudi koji su kupovali zemljište i zidali objekte”, kaže članica ovog Udruženja Nada Bunjak.

“Znači, ovo je finale. Ono što su njihovi dedovi komunisti, kojih je bilo jedan posto, započeli, sada ti njihovi unuci završavaju. Ovo je finale pljačke koja je počela 20. oktobra 1944. godine”, navodi član Udruženja Dorđe Racković.

U Udruženju navode da su sporni zakoni antievropski i antidemokratski, kao i da su u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Udruženje od narodnih poslanika zahteva da ne glasaju za predloge spornih zakona, jer, kako navode, nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci izrade ovih predloga i ko ih je pisao, kao i zato što su rađeni po hitnom postupku, bez učešća javnosti i zainteresovanih strana.

"Postoji potreba za uređenje medijskog prostora i modifikaciju zakona o informisanju. Postoji potreba za privatizacijom građevinskog zemljišta. Postoji potreba da se uredi katastar nepokretnosti i evidencija nepokretnosti”, smatra koordinator Mreže za restituciji u Srbiji Mile Antić.

“Međutim, način na koji su predloženi ovi propisi, brzina, to što još uvek ni danas ne znamo ko su autori, a ko su nalogodavci ovih propisa, već samo možemo da pretpostavljamo, nedvosmisleno govori o toma da ćemo biti suočeni sa još jednom zloupotrebom nephodnih procesa, kako bi se učvrstila sprega između povlašćenih pojedinaca ili tajkuna, političara i kriminala”, smatra on.

Članovi Mreže za restituciju predali su zahtev i predsedniku Srbije Borisu Tadić da iskoristi svoje ustavno ovlašćenje i vrati sporne zakone parlamentu na ponovno izjašnjavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: