Tadić potpisao Zakon o informisanju

Predsednik Boris Tadić je potpisao, u skladu sa svojim nadležnostima, Zakon o izmenama Zakona o javnom informisanju, koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

00:34

Default images

Predsednik Tadić smatra da je u procesu evropske standardizacije svih domaćih zakonskih akata neophodno da se uredi medijski sektor u Srbiji i dovede na evropski nivo, saopštila je pres-služba predsednika. Skupština Srbije prethodno je danas usvojila izmene Zakona o javnom informisanju.

Zbog različitih mišljenja u vezi sa usvojenim aktom, predsednik Tadić će pratiti efekte primene ovog zakona, smatrajući da je sloboda medija pretpostavka slobodnog društva, kao što i pravo građana na objektivno i istinito informisanje nikako ne sme biti dovedeno u pitanje, piše u saopštenju predsednikove pres-službe.

"Zbog toga moramo biti spremni da zakone iz medijske oblasti i dalje unapređujemo dostižući sve potrebne evropske standarde u zaštiti prava građana, poštujući osnovne demokratske vrednosti i podižući nivo odgovornosti svih učesnika u procesu javnog informisanja", ocenio je predsednik Srbije.

Inače, izmene zakona usvojene su sa 125 glasova od 225 prisutnih poslanika, nakon što je usvojen amandman SRS-a, kojim se ukida obavezan depozit za osnivanje medija i zabrana rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana.

Iako deo vladajuće koalicije, SPS je bio uzdržan, a većinu je, nakon dogovora o usvajanju određenih izmena zakona, obezbedila opoziciona Liberalno-demokratska partija.

“Od 225 poslanika, 125 se izjasnilo ‘za’, pa konstatujem da je Narodna skupština usvojila predlog zakona o javnom informisanju” - ovako je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović objavila izglasavanje zakona koji je izazvao najviše polemike u javnosti.

Zakon o informisanju podržali su Demokratska stranka, G17 plus, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, poslanički klub manjina sa izuzetkom Rize Halimija, Liberalno-demokratska partija i poslanici Vladan Batić i Jovan Damjanović. Iz vladajuće koalicije, Socijalistička partija Srbije bila je uzdržana, a Jedinstvena Srbija našla se na strani opozicije, koja je glasala protiv. Iako je usvojen amandman Srpske radikalne stranke kojim se ukida obavezan depozit za osnivanje medija i zabrana rada javnog glasila ukoliko mu je račun u blokadi duže od 90 dana, radikali nisu podržali ovaj zakon.

Oni su želeli da zatraže da se o zakonu glasa prozivkom.

Zakon nisu podržali ni naprednjaci koji su izašli iz sale pre kraja glasanja, a Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, koji su zakon ocenili kao antievropski, osudili su ovaj postupak naprednjaka, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Predlog izmena zakona o javnom informisanju prvobitno je predviđao postojanje obaveznog osnivačkog uloga od 50.000 evra, kao i veće kazne za medije koji krše zakon, ali je vlada nakon kritika javnosti i strukovnih udruženja, amandmanima ukinula obavezu postojanja osnivačkog kapitala i smanjila kazne. Pored izmena Zakona o informisanju, poslanici su izglasali i Zakon o planiranju i izgradnji, protiv čijeg usvajanja je danas protestovalo udruženje građana Mreža za restituciju, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Takođe, usvojeni su i setovi pravosudnih zakona i zakona koji uređuju oblast obrazovanja. Predsednica parlamenta i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović rekla je ranije da smatra da izmene Zakona o informisanju nisu podelile vladajuću koaliciju i da vlada nijednog momenta nije bila u krizi.

“Da li je (zakon) mogao podeliti vladu, da li je delio vladu, to je pitanje o kom su mediji dosta spekulisali. Mislim da vlada nije bila u krizi nijednog momenta”, rekla je predsednica Skupštine za B92.

Sednica Skupštine Srbije će, prema prethodnim najavama Slavice Đukić-Dejanović, zbog velikog broja zakona, trajati između sedam i devet sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: