Modernizacija pruge na Koridoru 10

Srbiji je potrebno oko 4,6 milijardi evra za modernizaciju 770 kilometara pruge na Koridoru 10, kaže generalni direktor “Železnice Srbije“ Milovan Marković.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2009.

11:52

Default images

"Rekonstrukcija i modernizacija tog dela pruge podrazumeva savremenu prugu sa dva koloseka za mešoviti, putnički i teretni saobraćaj, uz projektovane brzine vozova od 160 do 200 kilometara na sat", kazao je Marković agenciji Beta. Za prvu fazu rekonstrukcije te deonice, koja će se raditi u naredne četiri godine, potebno je 1,1 milijarda evra.

"To ne znači da će nakon prve faze sve deonice biti osposobljene za brzine veće od 160 kilometara na sat, već da su sve deonice u funkcionalnom stanju, da nemamo havarije i potrebe za ekstremno niskim brzinama vozova", rekao je on.

Marković je dodao da će u prvoj fazi biti obnovljeni sigurnosni uređaji koji će biti funkcionalniji i moderniji od sadašnjih, i da će biti manje zadržavanja vozova na pruzi.

Izgradnja druge etape, kazao je, trebalo bi da počne 2013. godine, a završetak radova predviđen je za 2016. godinu.

Železnice Srbije su do sada za obnovu infrastrukture koristile sredstva Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, rekao je on. Marković je podsetio da je nedavno potisan Memorandum o razumevanju Vlade Italije, Srbije i Crne Gore o rekonstrukcioji pruge Begrad-Bar.
"To podrzaumeva saradnju na izradi studije izvodljivosti, a kasnije i finansiranje te pruge, na način da ona zadovoljava potrebe kombinovanog transporta italijanske privrede, koja želi da najkraćim putem, preko barske luke i pruge Beograd-Bar, izađe na Koridor 10", rekao je Marković.

Prema procenama, kazao je, ta investicija vredi oko 350 miliona evra.

Istakao je da će planove o početku i završetku tog projekta pokazati detaljna studija izvodljivosti i projekat koji još nisu napravljeni.

"Za izgradnju 68 kilometara nove pruge Valjevo-Loznica, na kojma bi brzine vozova dostizale brzinu od 120 kilometara na sat, potrebno je 260 miliona evra", rekao je on.

Istakao je da su vođeni razgovori sa austrijskim partnerima u vezi sa finansiranjem te pruge ali da dogovor nije postignut.

Potrebna finansijska sredstva mogu se obezbediti, dodao je, iz kreditnih izvora, sopstvenih izvora finansiranja ili koncesija.

"Izgradnja te pruge trajala bi četiri do pet godina", kazao je Marković.

Prema podacima Železnica srbije, dužina mreže pruga u Srbiji je 3.809 kilometara, stara je više od jednog veka, a više od 55 odsto pruga je izgrađeno još u 19. veku.

Na 68 odsto pruga u Srbiji, zbog lošeg stanja infrastrukture, brzina vozova je manja od 60 kilometara na sat, a na 2,5 odsto pruga vozovi mogu da saobraćaju brzinom većom od 100 kilometara na sat.

Prosečna starost putničkih vagona je 28 godina, a zbog nedostatka teretnih vagona Železnice Srbije su u prethodne tri godine izgubile oko 90 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: