Stratfor: Pritisak na Euleks

Sporovi koji tinjaju između Zapada i Kosova oko prisustva misije EU, mogli bi prerasti u ozbiljne bezbednosne izazove, ocenjuje američka agencija Stratfor.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2009.

13:52

Default images

Agencija za strateška istraživanja Stratfor u analizi navodi da je lider kosovske "nacionalističke nevladine organizacije" Samopredeljenje Albin Kurti, posle hapšenje 21 člana zbog nereda u kojima su uništena vozila Euleksa, poručio da će nastaviti demonstracije protiv misije EU.

Navodeći da "napetost između građana Kosova i Zapada godinama ključa i da problem neće biti rešene sve dok Euleks ostane na Kosovu", agencija ocenjuje da bi poslednji porast nezadovoljstva s EU "mogao nagovestiti ozbiljan problem za nastojanje Zapada u sporovođenju zakona u novoj balkanskoj državi".

"I dok je vlada (Kosova) do sada bila relativno mlaka u neprijateljstvu prema Euleksu, izgleda kao da je samo stvar vremena kada će snažnije početi da deluje", opominje Stratfor.

Podsećajući na ranije tenzije imeđu građana Kosova i zapdnih misija, Stratfor navodi da je "jasno je da je Priština odavno ogorčena prisustvom međunardnih snaga".

"Nije međutim jasno koliko su kosovski lideri spremni da idu daleko u korišćenju grupa poput Samopredeljenja za vršenje pritiska na Euleks da ode. Ako bi Priština počela da podržava narodne pokrete usmerene na ostvarivanje potpunog suvereniteta na Kosovu, pozicija Zapada u toj balkanskoj zemlji postaće znatno slabija", ocenjuje se u tekstu.

Evropa oseća da ne može Kosovo prepustiti sebi "usled opasnosti koju ono predstavlja kao raj za krijumčarenje", ali s druge strane Priština ne oseća potrebu za pomoći, pogotovo za stvari koje smatra unutrašnjim pitanjima, ocenjuje Stratfor.

Uz podsećanje da je za održavanje reda na Kosovu prvo bila zadužana misija UN (UNMIK), a potom misija EU (Euleks), navodi se da je u očima Prištine mala razlika imeđu te dve msije, jer "obe predstavljaju uvredu za kosovsku političku suverenost".

"Priština vidi prisustvo Euleksa kao prihvatljivo sve dok je omeđena dvema policijskim misijama: obuka nastajućih kosovskih policijskih snaga po međunarodnim standardima i obuzdavanje nepokorne manjinske populcije kosovskih Srba. Povrh ta dva mandata, raison d'etre međunarodne misije unutar njenih granica prestaje da postoji", piše Stratfor.

S druge strane, Zapad, a posebno Evropa, situaciju vidi znatno drugačije, jer misija EU pored obuke koskovske policije i održavanje mira na severu Kosova treba da spreči oganizovani kriminal, trgovinu drogom i ljudima.

Podrška nezavisnosti Kosova doneta je pod uticajem geopolitičkih činioca i ratobornosti Beograda.

"Podrška nazavisnom Kosovu smanjila je veličinu, teritoriju i projekciju moći Srbije, čineći je nesposobnom da ugrozi balkanske susede", navodi Stratfor dodajući da Zapad nije do kraja razmislio šta zapravo znači kosovska država.

Stratfor ocenjuje da je situacije koja je konačno dovela do nezavisnosti Kosova, Zapad suočila s neprivlačnim opcijama, među kojima je i slabo "kontrolisan entitet s istorijom organizovanog kriminala i krijumčarenja usred Balkana".

"Dolazak Euleksa, koji je zainteresovan ne samo za jačanje kosovskih policijskih snaga i održavanje mira između Srba i etničkih Albanaca, već takođe - i ovo je poenta - osiguravanje da se Kosovo ne pretvori u raj za krijumčarenje (droge i ljudi) u srcu Balkana", navodi se u analizi.

"Brisel strahuje da će se Kosovo prepušteno sebi, s poroznim granicama, neobuzdanom korupcijom i odsustvom značajnih ekonomskih aktivnosti, pretvoritu upravo u to. To bi bila ozbiljna bezbednosna pretnja za Evropu. I zato Euleks nije pokazao nagoveštaj spremnosti da napusi ili ukine napore za suzbijanje aktivnosti organizovanog kriminala na Kosovu". zakljčuje AP.

Beograd, pak, "nesumnjivo sa strane uživa u šouu", navodi Stratfor, dodajući da je Srbiji dodeljena uloga "države parije" s nasleđem režima Slobodana Miloševića i "neuspesima" u hapšenju ratnih zločinaca.

Iako se čini da se raspoloženje Zapada prema Beogradu promenilo, "dok ironično Kosovo sve više pokazuje znake antagonizma ka onima koji su omogućili njegovu nezavisnost", Strafor ocenjuje da nijedna država Zapada ne želi da Srbija povrati kontrolu nad svojom pokrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: