Tadić: Četiri stuba diplomatije

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbija ima četiri stuba spoljne politike: EU, Rusiju, SAD i Kinu, ali da je osnovni cilj ulazak u Evropsku uniju.

Izvor: Politika, Tanjug
Podeli

U intervjuu za "Politiku", Tadić je pri tom rekao "da se nijednog trenutka ne sme smesti sa uma da Srbija kao svoj centralni politički cilj postavlja članstvo u Evropskoj uniji" i ocenio da strategijska partnerstva sa SAD, Rusijom i Kinom ne ometaju postizanje tog zadatka.

"Smatram da je danas Srbija zaokružila svoju spoljnopolitičku doktrinu. Na početku 21. veka svet je doživeo dve značajne promene. Prvo smo imali nedvosmislenu dominaciju SAD i zaokruživanje ekonomskog prostora EU i pojavu nove evropske valute. Druga izmena je došla posle svetske finansijske krize kada je Kina potpuno jasno nastupila kao budući svetski ekonomski lider", naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima, te činjenice Srbija mora da uzme u obzir i tako kreira svoju spoljnu politiku.

"U međuvremenu, Rusija je pre nastanka svetske ekonomske krize zbog rasta cena nafte i zemnog gasa obnovila svoje ekonomske i spoljnopolitičke potencijale i bila veliki prijatelj u podršci Srbiji u odbrani integriteta naše zemlje na Kosovu i Metohji što nas je nedvosmisleno vodilo u posebno bliske odnose s Rusijom, pored istorijskog prijateljstva", kazao je Tadić.

Predsednik Tadić je ocenio je da je najvažniji segment ekonomskih odnosa Srbije i Kine privlačenje kineskih investitora.

"Za njih se danas bore svi u svetu i važna okolnost je da je formulisana nova doktrina u kineskoj ekonomskoj politici, doktrina odlaska u druge zemlje. Zajednička izjava predsednika Hu Đintaoa i moja o strategijskom partnerstvu čini kudikamo verovatnije kineske investicije u srpskoj ekonomiji", rekao je Tadić.

On je naveo da je jedna od konkretnih posledica njegovog putovanja u Kinu sporazum čiji je deo most koji spaja dve obale Dunava u Beogradu i da veruje da će već sledeće godine otpočeti radovi, kao i da je "važan posao i izgradnja bescarinske industrijske zone i novog lučkog kapaciteta".

On je kazao da "nema nikakve dileme da u godinama i decenijama koje dolaze Kina dolazi na čelno mesto u svetskoj ekonomiji i s takvom zemljom je po definiciji korisno imati strategijsko partnerstvo".

Na pitanje kako tumači najnoviju izjavu ruskog premijera Vladimira Putina da su s moralno-etičkog stanovišta poređenja Kosova s Južnom Osetijom i Abhazijom opravdana, i da li je to nagoveštaj redefinisanja ruskog stava u odnosu na Košovo i Metohiju, Tadić je kazao da "ono što je najvažnije za Srbiju jeste da mi imamo neprekidno i direktno komunikaciju sa institucijama Rusije i da se ruska politika prema Kosovu i međunarodnim multilateralnim institucijama ne menja".

"Biće prilike da to još jednom potvrdimo tokom boravka predsednika Medvedeva u Srbiji. Ovakva jedna izjava može biti stavljena u kontekst odnosa sa SAD i političkih poteza koje su SAD povlačile u poslednje dve godine, a nikako u kontekst odnosa prema Srbiji, odnosno prema Kosovu", rekao je Tadić.

On je kazao da Srbija nema nameru da postane članica Pokreta nesvrstanih, pokreta koji i sam potrebuje da bude reformisan.

"S druge strane, veže nas duboko prijateljstvo sa mnogim nesvrstanim zemljama. Svi racionalni razlozi nas vode ka tome da sarađujemo s Pokretom nesvrstanih. Zbog toga smo i predložili obeležavanje 50. godišnjice nesvrstanih u Beogradu", rekao je Tadić.

Drugi pišu

strana 1 od 52 idi na stranu