Fejt podstiče dijalog o nestalima

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je da njegova kancelarija podstiče i podržava dijalog Beograda i Prištine o nestalim osobama.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2009.

14:36

Default images

Fejt navodi da je rasvetljavanje sudbine nestalih "ključni korak ka pomirenju na Kosovu". "Danas, na dan kada svet obeležava Međunarodni dan nestalih, naše misli su sa članovima porodica nestalih lica. Nesporno je njihovo pravo da saznaju za sudbinu njihovih voljenih", naveo je Fejt u izjavi dostavljenoj medijima.

Da bi se to pravo oslovilo i poštovalo svi uključeni treba da zajedno rade sa ciljem da olakšaju svima koji su pogođeni, navodi Fejt.

"Stoga moja kancelarija podstiče i podržava dijalog između Beograda i Prištine o nestalim licima", naglasio je Fejt.

On je dodao da Međunarodni dan nestalih podseća da je bol zbog neizvesnosti isti za porodice iz celog sveta i svih zajednica.

"Rešavanje ovog pitanja je ključni korak ka pomirenju na Kosovu", istakao je Fejt.

Na spisku nestalih na Kosovu, koji je UNMIK sačinio februara 2005. godine, bilo je više od 3.000 osoba, različite etničke pripadnosti.

Odalović: Vlada da finansira ekshumaciju

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović izjavio je danas da će tražiti da naša država finansira ekshumaciju jame na području Belaćevca gde se, prema izjavama svedoka, nalazi više od 20 tela Srba, od kojih je većina oteta i nestala pre početka rata na Kosovu.

Odalović je u intervjuu Tanjugu kazao da Komisija Vlade Srbije još nije dobila obaveštenje zvaničnika Euleksa da je ekshumacija u Belaćevcu odložena na godinu dana usled nedostatka volje oko 30 zemalja i stranih donatora, kojima su se obratili, da finansiraju taj projekat.

O tome je nedavno obavešteno Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, a Odalović je istakao da će "učiniti sve da od vlade dobije garancije da će stati iza tog projekta".

On je podsetio da je prošle godine, kada su počele pripreme za otvaranje te jame na području rudnika Belaćevac, u ime Vlade Srbije ponudio materijalnu, tehničku, stručnu i drugu potrebnu pomoć.

Odalović poručuje da potraga za nestalima nikako ne sme prestati, a pogotovo ne zbog novca. On je naveo da su porodice žrtava i javnost Srbije s pravom ogorčeni, jer je takvo obrazloženje Euleksa o odlaganju ekshumacija "potpuno neprihvatljivo".

Ovo tim pre, kako je kazao, što je na sastanku zajedničke radne grupe za nestale 3. juna u Beogradu saopšteno da su pripreme završene i da će iskopavanja na toj lokaciji početi u avgustu.

On je najavio da će o problemu ekshumacija razgovarati sa predstavnicima UNMIK-a, ali da "neće bežati ni od razgovora s predstavnicima Euleksa" kao i da će "tražiti od Vlade saglasnost da ode u Prištinu i ponudi da mi finansiramo projekat Belaćevac, jer smo najdirektnije zainteresovani da se to pitanje reši".

Budući da ekshumacije na ovoj lokaciji nisu moguće u jesen i zimu, Odalović je uveren da će radovi početi na proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: