Stranke još bez dogovora o zakonu

Uoči glasanja o Zakonu u informisanju, još nema dogovora stranaka o usvajanju tog akta. LDP uslovljava podršku usvajanjem dva amandmana.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2009.

13:00

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović pozvala je poslanike da se okupe u ponedeljak u podne. Dva dana pred glasanje o Zakonu o informisanju dogovor nije postignut. Odvojeni razgovori koje je DS vodio sa LDP-om i G17 plus, nisu dali rezultate. LDP insistira na usvajanju dva amandmana, dok G17 plus ostaje pri zahtevu da Zakon mora biti usvojen u izvornom obliku.

Pred parlamentarnim strankama je vikend odluke, podržati Zakona o informisanju ili ne.

Kako sada stvari stoje, većine koja bi podržala taj zakon za sada nema. LDP navodi da bi zakon delimično bio popravljen usvanjem amandmana odnose na zabranu izlaska glasila i prenošenja osnivačkih prava.

Bez tih izmena LDP neće glasati za zakon, i navodi da su stabilnost Vlade ugrozile stranke koje je čine.

“Prihvatanjem dva amandmana na postojeće izmene Zakona o informisanju taj zakon bi bio ne idealan, ali bi bio prihvatljiv za medijska udruženja. Iz tog razloga LDP je spreman da podrži zakon o informisanju, ukoliko se ta dva amandmana prihvate”, kaže Ivan Andrić iz LDP-a.

I pored ovakvog stava liberala, Suzana Grubješić, šefica poslaničke grupe G17 plus, očekuje da će zakon biti usvojen.

Prema njenim rečima, još pre letnje pauze dogovorena je većina za usvajanje zakona, koju bi pored G17, činile DS i LDP.

“G17 plus očekuje da će u danu za glasanje taj predlog biti izglasan bez usvajanja amandmana opozicionih stranaka koji bi suštinski izmenili i obesmislili predložene promene zakona”, rekla je Grubješićeva.

Za postizanje dogovora DS-a, LDP-a i G17 ostaje još dva dana.

Što se ostalih strana tiče, SPS ostaje uzdržan, dok se radikali, naprednjaci, DSS i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme protive predloženom zakonu.

Dragan Marković smatra da su predložene izmene zakona veoma štetne za novinare, ali i za čitaoce, i da će JS glasati protiv usvajanja takvog zakona.

Marković je rekao da ne očekuje da će usvajanje zakona uticati na stabilnost vladajuće koalicije, "jer je i ranije bilo zakona za koje nismo svi glasali, pa vlada nije pala".

Udruženje novinara Srbije najavilo je da će ponedeljak isped skupštine organizovati potpisivanje peticije protiv Zakona o javnom informisanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: