Cvetković: Bez dodatnih nameta

Premijer Mirko Cvetković uveren je da će budžetski deficit u ovoj godini biti pokriven bez dodatnih poreskih nameta.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2009.

08:08

Default images

"Vlada veruje da ima osnova da se budžet zatvori, bez dodatnih poreskih nameta", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle sednice vlade. On je istakao da se razgovori s MMF obavljaju u dobroj atmosferi i da se sada razgovara na ekspertskom nivou i procenjuje se svaka pojedinačna stavka.

Cvetković je istakao da će u ovoj godini izvori za pokrivanje budžetskog deficita biti krediti međunarodnih finansijskih institucija, pomoć Evropske unije, povoljni bankarski krediti.

Premijer Cvetković je objasnio da se država kod komercijalnih banaka zadužuje po kamatnoj stopi koja je ispod šsest odsto, što su, prema njegovoj oceni, vrlo povoljni uslovi, a kamata na kredite od međunarodnih finansijskih unstitucija je još povoljnija, odnosno tri do četiri puta niža od nje.

On je istakao da se pojavila još jedna mogućnost koja će najverovatnije biti iskorišćena, pošto je u sistemu povećanja kvota MMF-a Srbiji pripalo dodatnih 500 miliona dolara, koja može da povuče.

Cvetković je podsetio da MMF daje sredstva isključivo za devizne rezerve, ali da se radi o specifičnoj situaciji i "ako se dogovorimo moći ćemo da ta sredstva povučemo i za pokriće budžetskog deficita".

Premijer je istakao i da na današnjoj sednici vlade nije bilo reči o smanjenju zaposlenih u državnoj upravi, ali se o tome razgovara već duže vreme i radi se o ozbiljnom projektu koji treba da na srednji i dugi rok poveća efikasnost državne administracije.

Prema njegovim rečima, glavni efekat te mere u finansijskom smislu će se osetiti tek na srednji rok, ali Srbija mora da uđe u projekat modernizacije državne uprave.

Na pitanje da li će Srbija izaći iz krize sledeće godine, Cvetković je odgovorio da je njegov subjektivan odgovor da hoće, kao i da je optimista i da ima povoljnih vesti i signala.

MMF traži racionalizaciju obrazovnog sistema

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda zatražili su od Ministarstva prosvete racionalizaciju obrazovnog sistema, uključujući mrežu škola, optimalni broj odeljenja i optimalni broj zaposlenih u prosveti.

Predstavnici MMF-a su ocenili i da su mere racionalizacije koje Ministarstvo planira "u određenoj meri u skladu sa preporukama iz izveštaja međunarodnih organizacija o stanju obrazovanja u Srbiji", navedeno je u saopštenju Ministarstva posle razgovora sa predstvnicima MMF-a.

"Ministar prosvete Žarko Obradović ukazao je na niz specifičnosti obrazovnog sistema u Srbiji i na potrebu uvažavanja ekonomske situacije, a posebno na važnost obrazovanja za dalji razvoj Srbije i rast bruto društvenog proizvoda", saopštilo je Ministarstvo koje je razgovore ocenilo "dugim, sadržajnim i konstruktivnim".

Misija MMF-a počela je 24. avgusta drugu reviziju tekućeg stend baj aranžmana sa Srbijom.

Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kreditni stend baj aranžman do 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, a povlačenje druge tranše zavisi od izveštaja Misije MMF-a o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji, posle završene revizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: