Tadić sa komesarom UN za izbeglice

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš i predsedenik Srbije Boris Tadić ocenili su da je neprihvatljivo da problem izbeglica u regionu još nije rešen.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 27.08.2009.

08:38

Default images

Njih dvojica su se založili za što brži povratak izbeglica u Hrvatsku i raseljenih na Kosovo. Tadić i Gutereš spremni su da sarađuju na pitanju zatvaranja kolektivnih centara i rešavanju problema izbeglih iz Hrvatske i raseljenih lica sa Kosova. Gutereš u Beogradu boravi na kraju turneje po regionu, tokom koje je posetio Zagreb, Sarajevo i Banjaluku.

On je istakao da Srbija može računati na saradnju i pomoć UNHCR kada je reč o povratku interno raseljenih lica na Kosovo.

Visoki komesar UNHCR-a Antonio Gutereš je istakao da je neprihvatjivo da toliko godina po završetku rata postoji značajan broj izbeglica kojima nije rešen status.

Najbolje rešenje za UNHCR je dobrovoljni povrtak izbeglica, rekao je Gutereš i obećao pomoć u zatvaranju kolektivnih centra za izbeglice u Srbiji kao i za povratak Srba na Kosovo.

“Želim da kažem da smo sa Vladom Srbije dogovorili da ubrza i poboljša uslove za povratak na Kosovo. Očigledno, mi nismo jedini koji su aktivno uključeni u organizaciju povratka. Ali je veoma važno da uslovi integracije i poštovanje prava budu uslovi da bi taj povratak bio atraktivan”, poručio je Gutereš.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je problem izbeglica zajednički i za Srbiju i Hrvatsku i dodao da je njegovo rešavanje od presudnog značaja za dobre odnose dve zemlje i pomirenje.

“Naš pristup će biti i regionalni i biletarlani. Mi ćemo želeti i dalje da sarađujemo sa regionalnim institucijama. Sarađivaćemo i sa Hrvatskom na rešavanju ovog pitanja u smislu dobrosusedskih odnosa, koji moraju da se nastave, ali želimo da radimo zahedno i sa UNHCR-om na rešavanju ovog problema”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je zaključio da očekuje da sve institucije koje funkcionišu na Kosovu i Metohiji doprinesu povratku interno raseljenih lica i naglasio da se pažnja mora posvetiti i rasvetljavanju sudbine nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije.

Visoki komesar UN-a je ponovio da su imovina, rekonstrukcija domova, ostvarivanje prava i penzija izuzetno važna pitanja za povratnike.

Gutereš se ranije danas sastao sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem i potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Jeremić je posebno ukazao na neophodnost što skorijeg povratka svih izbeglih lica u Hrvatsku, kao i interno raseljenih sa Kosova.

Na sastanku je konstatovano da sva izbegla i raseljena lica moraju dobiti mogućnost bezbednog povratka i korišćenja svoje imovine koja im je u ovom trenutku uskraćena.

Jeremić i Gutereš složili su se o neophodnosti održavanja Međunarodne konferencije o rešavanju izbegličkog pitanja u regionu, koja bi trebalo da bude održana u Beogradu do kraja godine, navodi se na kraju saopštenja.

Krkobabićem je Guterešu predočio da je Srbija je jedna od pet zemalja u svetu i jedina u Evropi u kojoj nakon 14 godina od ratnih sukoba status izbeglih i proteranih Srba nije rešen.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Krkobabić upoznao Gutereša sa naporima koje Srbija ulaže za rešavanje problema izbeglih i proteranih kao i sa brojnim problema koje imaju Srbi iz Hrvatske, pre svega kada je reč o oduzetoj imovini i stanovima, tajnim optužnicama i traganjem za velikim brojem nestalih Srba.

On je naveo da se ti problemi u Hrvatskoj "rešavaju veoma sporo i druga strana odbija da o njima razgovara".

Krkobabić je naglasio da je "najtragičnija situacija 210.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, gde postoji 17 kolektivnih cenatra", a povratak nije moguć s obzirom da ne postoje uslovi za ostvarivanje elementarnih ljudskih prava i pozvao Gutereša da iskoristi mandat UNHCR koji mu daje Rezolucija 1244 u pogledu nadgledanja povratka i pomoći interno raseljenih sa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: