Mrkonjić: Zainteresovani smo za Bar

Privreda Srbije je veoma zainteresovana za kupovinu Luke Bar, izjavio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Izvor: Beta

Sreda, 26.08.2009.

00:29

Default images

Mrkonjić je podgoričkoj televiziji Atlas rekao da je srpska privreda vrlo zainteresovana za učešće na tenderu za privatizaciju Luke Bar i najavio zajednički rad vlada Crne Gore i Srbije na izgradnji puta Bar-Boljari-Kraljevo.

"Srpska privreda bez Luke Bar nema izlaz na more i to je prirodan put. Očekujem da ćemo, kao najbolji kandidati, taj posao i dobiti", najavio je Mrkonjić, dodajući da bi želeo da Železnica Srbije "kupi teretni saobraćaj na pruzi kroz Crnu Goru".

"U četvrtak će Srbija i Crna Gora potpisati sporazum o prevozu putnika i stvari u međunarodnom drumskom saobraćaju, a vodićemo preliminarne, za sada okvirne, ali vrlo precizne razgovore o zajedničkom učešću dveju vlada u izgradnji autoputa Bar-Beograd", izjavio je Mrkonjić.

On je naveo da je "Srbija u potpunosti opredeljena i okrenuta ka realizaciji (tog) autoputa".

"Trenutno se radi dokumentacija za deonicu Beograd-Čačak, a početak radova iz sopstvenih sredstava Srbije biće 1. marta iduće godine", kazao je Mrkonjić.

Najavio je da će sa crnogorskim ministrom saobraćaja Andrijom Lomparom razgovarati o zajedničkom nastupu kod britanskih i američkih banaka i, kako je kazao, pre svega turskih građevinskih preduzeća, za realizaciju autoputa od Bara do Boljara, odnosno od Boljara do Čačka, ili preko Ivanjice do Kraljeva.

"To je projekat koji ćemo raditi zajednički i za koji su zainteresovane mnoge velike svetske kompanije", kazao je Mrkonjić.

Ekološki incident

Dva radnika su povređena pri prebacivanju kaustične sode iz Luke Bar u Kombinat aluminijuma u Podgorici (KAP) i jedan od njih je zadržan na bolničkom lečenju, javili su sinoć podgorički mediji.

Do pretakanja kaustične sode je došlo nakon što je ustanovljeno da tečnost curi iz rezervoara smeštenog u Luci Bar na samo 70 metara od mora, javila je Televizija Vijesti, koja tvrdi da soda curi već dva dana I da je do sada iscurilo oko 115 tona. Sada je pretaču u vagon-cisterne kojima će biti prevezena u KAP.

Pretpostavlja se da se pukotina, kroz koju je istekla kaustična soda, pojavila nakon serije zemljotresa koji su proteklih dana tresli područje Ulcinja, a osetili su se i u Baru.

Razmere ovog ekološkog incidenta još nisu poznate. Pretpostavlja se da se, kako se navodi, kaustična soda najverovatnije izlila u zemlju, jer u moru nisu primećene fleke koje bi se stvarale pri kontaktu sa vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: