"Molotovljevi" na grčku ambasadu

Beograd -- Grupa mladića bacila je jutros dva Molotovljeva koktela na Ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. U incidentu nema povređenih, a ambasada radi normalno.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Staklo na jednom prozoru je naprslo, plamen je izazvao manja oštećenja na fasadi, ali vatra nije prodrla u unutrašnjost zgrade. Prema navodima očevidaca, na zgradu grčke ambasade dva Molotovljeva koktela bacila su petorica mladića. Oni su se zatim podelili, pa se jedna grupa udaljila pešice sa mesta događaja, a druga taksijem.

Policija je potvrdila da su jutros oko tri sata nepoznate osobe bacile dva Molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke i saopštila da se intenzivno traga za počiniocima.

Sve službe u ambasadi Grčke u Beogradu normalno rade, a šteta na ambasadi je minimalna, kaže savetnik u odelenju ambasade zaduženom za odnose sa medijima Petros Caruhis. "Policija je obavila uviđaj, i sada čekamo izveštaj", rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je "vandalski čin koji se dogodio jutros kada su na zgradu ambasade Grčke u Beogradu bačena dva molotovljeva koktela“, a predstavnici tog ministarstva su u stalnom kontaktu sa grčkom ambasadom.

Beogradski anarhisti odgovorni za napad?

Tadić osudio napad

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je sinoćni incident u kojem su nepoznati napadači bacili dva "molotovljeva koktela" na Ambasadu Grčke u Beogradu, rečeno je u kabinetu prdsednika.

Tadić je danas razgovarao s grčkim ambasadorom u Srbiji Dimostenisem Stoidisem i kazao da je takav napad nedopustiv. Predsednik Srbije je rekao da će država preduzeti sve korake da se pronadju i adekvatno kazne počinioci.

Odgovornost za napad na ambasadu preuzela je anarhistička grupa "Crni Ilija" koja zahteva oslobađanje Todorosa Iliopulosa uhapšenog tokom kako se navodi "tokom narodnog ustanka u Grčkoj u decembru prošle godine“.

U saopštenju koje je sa i-mejl naloga "Crni Ilija" poslato redakcijama beogradskih medija navodi se da Iliopulos već 46 dana štrajkuje glađu zahtevajući da bude oslobođen.

U saopštenju se navodi i da su beogradski anarhisti odlučili da se "pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu, koji sprovode akcije solidarnosti sa Todorisom, zahtevajući njegovo oslobađanje".

"Zbog toga su pripadnici naše grupe tokom prethodne noći napali grčku ambasadu u Beogradu molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa“, zaključuje se u tom saopštenju.

Info

Postignut dogovor sa MMF-om

Beograd -- Postignut je dogovor sa MMF-om o potezima za ovu godinu i prema tom dogovoru neće biti ni povećanja PDV-a, ni smanjenja penzija i plata, saznaje B92 u Vladi.

Ekonomija ponedeljak 31.08. 20:09 Komentara: 6

SAD za jako savezništvo sa Japanom

Vašington, Moskva -- Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se nada "jakom jedinstvu" sa budućim premijerom Japana Jukiom Hatojamom, čija je stranka pobedila na izborima.

Svet ponedeljak 31.08. 19:35 Komentara: 1
strana 1 od 789 idi na stranu