Dug PIO fondu 61,2 milijardi dinara

Beograd -- Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je da pravna lica samo za doprinose Fondu PIO duguju oko 61,2 milijarde dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je dodao da bi izmenama Zakona o bankama trebalo obavezati banke da od 1. januara 2010. godine proveravaju da li poslodavci uplaćuju i doprinose, pre nego što isplate zarade.

Radosavljević kaže da je od 61,2 milijarde dinara duga Fondu PIO - 47,8 milijardi dinara nenaplativo, jer se radi o preduzećima u postupku privatizacije, stečaja i likvidacije.

U intervjuu za "Ekonomist magazin", Radosavljević je rekao da je postupak naplate ostatka duga u toku, ali je bolje sprečiti da do dugova ne dođe, jer prinudna naplata košta.

"Neverovatno je, ali među dužnicima ima i javnih preduzeća, čiji su osnivači država i lokalne samouprave, što je za mene bilo nezamislivo. No, zna se ko vodi ta preduzeća i pojedinci su svesno preuzeli rizik", rekao je on i ocenio da je to krivica upravnih odbora i direktora, jer pravila igre moraju da važe za sve, kako za privatna, tako i za javna preduzeća.

"Svi moraju da plaćaju poreze i doprinose”, istakao je direktor Poreske uprave, podsećajući da posle prebacivanja platnog prometa sa ZOP-a na banke niko više ne kontroliše da li se uz zarade uplaćuju i doprinosi.

strana 1 od 91 idi na stranu