Karadžić: Ne žalim zbog svoje uloge

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić izjavio za Rojters da žali zbog žrtava, razaranja i patnji svih naroda tokom rata u BiH, ali ne i zbog svoje uloge.

Izvor: Beta

Sreda, 19.08.2009.

00:29

Default images

"Duboko žalim zbog rata, ali to nije bio naš izbor", naveo je Karadžić u intervjuu, u pisanoj formi, za Rojters, koji je objavljen na sajtu britanske agencije. Karadžić je optužen pred Haškim tribunalom za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH i za uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

Karadžić je rekao da "ne žali zbog svoje uloge", kao i da "nije želeo javnu funkciju, ali kad je imao, izvršavao je dužnosti u najboljem interesu naroda koji mi je u srcu".

"Žalim zbog onoga što se dogodilo tokom rata u Bosni - izgubljeno je mnogo života, patnji ljudi pripadnika svih naroda i razaranja porodica i imovine", naveo je on.

"Najviše sam ponosan što sam izvršavao svoje dužnosti a da nisam tražio ličnu korist", naveo je Karadžić u pisanim odgovorima iz pritvorske jedinice Haškog tribunala.

Bivši lider bosanskih Srba je takođe naveo da "nije imao zaštitu u Srbiji", kao i da "ne veruje da je ima general Ratko Mladić".

"Nadam se da će nakon mog suđenja stvari izgledati znatno drugačije i možda neće ni biti potrebe da se bilo ko drugi hapsi ili sudi, uključujući i generala Mladića", naveo je Karadžić.

Rojters navodi da je pismo odobrio Haški tribunal i da Karadžić nije želeo da odgovori na pitanja o svom skrivanju i kontaktima koje je imao.

"Nemam zaista san o nezavisnoj Republici Srpskoj", napisao je Karadžić, dodajući da "nema razloga da Bosna ne može da se sastoji od dva etnička entiteta. To ne bi bio prvi takav slučaj u Evropi", izjavio je Karadžić, navodeći kao primer Belgiju, Švajcarsku i Španiju.

"Moj doprinos istoriji će moći da se proceni kada prođe mnogo vremena", naveo je Karadžić, ocenjujući da on sam o tome ne treba da sudi.

Karadžić je uhapšen u Beogradu u julu prošle godine, kada se krio kao lekar alternativne medicine Dragan David Dabić i ubrzo je prebačen u Hag.

Naredna statusna konferencija u postupku protiv Karadžića biće održana u četvrtak, 20. avgusta. Sudija Ijan Bonomi razmotriće sa tužiocima i Karadžićem, koji se brani sam, napredak u pripremama za suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: