Ukinuta presuda zbog latinice

Okružni sud u Novom Sadu ukinuo je presudu Goranu Davidoviću po tužbi novinara Dinka Gruhonjića, jer Davidović nije dobio svu dokumentaciju pisanu ćirilicom.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

12:54

Default images

Okružni sud u Novom Sadu ukinuo je presudu vođi neonacističke organizacije Nacionalni stroj, Goranu Davidoviću, po tužbi novinara Dinka Gruhonjića. Ovakva odluka obrazložena je tima da sud nije dobio svu dokumentaciju na ćirilici.

Sud je protumačio da su povređena Davidovićeva prava i zakazao novo suđenje pred Opštinskim sudom u Novom Sadu.

“Kada sam se čuo sa advokatom prva moja reakcija bio je grohotan smeh. Nisam iznenađen uopšte, čak se i radujem perverzno tom ponovljenom suđenju samo me zanima da li će na stolici tuženog sedeti osoba od krvi i mesa i kako će ta osoba pronaći put kroz latinične natpise kroz Italiju do Srbije”, pita se Gruhonjić.

U svojoj knjizi “Nacionalni stroj” Davidović je Gruhonjića nazvao "novinarom-propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi", a razmatrao je i Gruhonjićevu nacionalnu pripadnost. Pravni zastupnik Gruhonjića, Vladimir Beljanski, rekao je za B92 da ovakva presuda ubuduće može da stvori negativnu sudsku praksu, jer do sada nije bilo uobičajeno da se sudska dokumentacija prevodi sa latinice na ćirilicu.

“Ne preostaje nam ništa drugo nego da se povinujemo sudskoj odluci ovog suda i da učestvujemo ponovo u prvostepenom postupku iako smo dve godine čekali na donošenje drugostepene presude i da bi sud posle dve godine doneo ovakvu odluku i vratio na ponovno suđenje”, kaže Beljanski.

“Da li će kasnije biti neophodno da podnosimo žalbu ustavnom sudu to ćemo videti po okončanju postupka”, navodi on.

Opštinski sud u Novom Sadu je juna 2007. godine usvojio tužbeni zahteva Dinka Gruhonjića da su mu napisima u Davidovićevoj knjizi "Nacionalni stroj" povređeni ugled, čast i prava i odredio da Davidović plati 500.000 dinara i troškove postupka. Davidović je sada u Italiji, gde čeka odluku Apelacionog suda o zahtevu srpskog Ministarstva pravde za izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: