Stav SPC o promeni pola

Osobe koje su promenile pol mogu da se krste i venčavaju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC, kaže podgorički paroh Velibor Džomić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2009.

11:30

Default images

Protojerej Velibor Džomić, koji je stručnjak za crkveno pravo, izjavio je za “Vijesti” da je zvaničan stav SPC da je trans osobama “blagosloveno korišćenje darova crkve Hristove od kršćenja do pričešća".

“S obzirom na to da promena pola ne predstavlja uobičajenu pojavu, crkveni postupak sa takvim osobama je drugačiji kao što je, na primer, drugačiji postupak kada je mladoženja stariji od mlade više od 15 godina ili mlada od mladoženje više od tri godine", rekao je Džomić.

On je objasnio da osoba koja je zbog medicinske opravdanosti promenila pol može da koristi blagodati svetih tajni, ali da sa svojim stanjem mora da upozna sveštenika.

“Sveštenik je kao duhovnik dužan da tu osobu sasluša i pouči upoznajući je sa stavom Crkve Hristove. Nakon toga, parohu se mora dostaviti valjana medicinska dokumentacija koja svedoči da se operacijama nije pristupilo iz hira, nego iz razloga medicinske nužnosti", objasnio je paroh podgorički.

Dokumentacija se, prema njegovim rečima, sa molbom prosleđuje višim crkvenim vlastima, a svete tajne i obredi nad takvim osobama se obavljaju tek nakon blagoslova nadležnog episkopa.

“Promene o kojima govorimo moraju biti evidentirane u crkvenim matičnim knjigama", rekao je paroh podgorički.

Prema tvrdnjama Džomića, takav stav SPC je još 1986. godine formulisao partrijarh Pavle kao episkop raško-prizrenski.

“Hirurška promena pola predstavlja pojavu novijeg datuma sa kojom se Crkva kroz prethodne vekove nije susretala iz prostog razloga što medicinska nauka nije bila na takvom stepenu razvoja kao što je danas", objasnio je Džomić.

On je rekao da u slučaju krštenja i venčanja transrodnih osoba postoje dve situacije: da li je osoba prvo krštena, pa onda pristupila promeni pola ili obrnuto, napominjući da se sveta tajna krštenja ne ponavlja ni u jednom slučaju.

“Krštenje se vrši nad ličnošću, a ne nad polom", rekao je Džomić. On je istakao da, iako je izražena razlika polnosti na zemlji, polne sposobnosti nemaju metafizički, večni značaj.

Pozvavši se na svetog apostola Pavla (poslanica Galatima), Džomić je poručio da “nema muško ni žensko, nego su pred Bogom jedno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: