Sprečili istragu o "Žutoj kući"

Stanovnici sela Riba u Albaniji sprečili su predstavnike Saveta Evrope da sprovedu istragu o trgovini organima, javili su albanski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2009.

12:04

Default images

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov" pominje kuću porodice Katuči i selo Riba kao moguća mesta trgovine organima koji su uzimani Srbima otetim na Kosovu. "Stanovnici sela Riba su u ponedeljak tokom dva sata blokirali put i sprečili istražitelje Saveta Evrope da uđu u kuću Katučijevih bez naloga albanskog tužilaštva", javila je televizija Njuz 24.

Prema knjizi Del Ponteove, u toj kući, poznatoj kao žuta kuća, vađeni su organi otetim Srbima i potom prodavani u inostranstvu.

"Nisu nam pokazali nikakav nalog, a mi nismo mogli da znamo ko su oni, posebno što ih nije pratio albanski tužilac", rekao je agenciji Frans pres Abdula Katuči, vlasnik Žute kuće.

"Haški tribunal je 2002. i 2003. sproveo istragu i nije našao dokaze, a sada ponovo počinju da nas opsedaju", kaže Katuči koji godinama tvrdi da je nevin.

Predstavnici Saveta Evrope u Tirani nisu želeli da komentarišu izveštaje medija.

Specijalni izaslanik SE Dik Marti koji nije bio prisutan u ponedeljak u Ribi, proveo je dva dana u Tirani nakon što je prethodno boravio u Beogradu i Prištini.

Pravosudni organi Srbije pokrenuli su u martu prošle godine istragu o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije na osnovu navoda iz knjige Del Ponteove.

Albansko ministarstvo pravde odbilo je krajem prošle godine zahtev srpskog tužilaštva za sprovođenje istrage.

Prema albanskim vlastima, "zahtev srpskog tužilaštva po pitanju istrage o trgovini organima nije u skladu sa kriterijumima predviđenim konvencijama SE", jer se ono "zasniva samo na tvrdnjama iznetim u knjizi Karle del Ponte".

Albanski ministar pravde je u ponedeljak rekao da je njegova zemlja "otvorena" za svaki zahtev za sprovođenje istrage, koji je u skladu sa međunarodnim konvencijama, navodeći da zahtev srpskog tužilaštva nije bio u skladu sa tim konvencijama.

Tužilaštvo za ratne zločine iz Srbije je do sada, na osnovu fotografija identifikovalo 10 mogućih egzekutora i jednu od žrtava - Predraga Dragovića.

Osim žute kuće, u knjizi Del Ponteove pominju se još tri mesta na severu Albanije, na kojima je moguće da su vršene transplantacije organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: