Poljska pošta "ne priznaje" Kosovo

Varšava -- Iako je Vlada Poljske pre godinu i po dana priznala Kosovo, pošta u toj zemlji to još nije učinila već prima pošiljke samo sa naznakom Srbija/UNMIK.

Izvor: Beta
Podeli

Poljaci koji žele da pošalju pismo ili paket nekome na Kosovu moraju da napišu da je upućeno u Srbiju/UNMIK, jer službenici poljske pošte na spisku zemalja u koje šalju pošiljke imaju Kokosova Ostrva, ali ne i Kosovo.

Reporteri dnevnika "Žečpospolita" pokušali su da pošalju paket na Kosovo iz glavne pošte u Varšavi. Iako im je portparol pošte tvrdio da Kosovo spada među 190 zemalja u koje se otpremaju pisma i paketi, službenica na šalteru odlučila je da paket pošalje u Rusiju.

"Kosovo, to je negde tamo u Rusiji", kazala je reporterima, a kada su nedelju dana kasnije došli da provere da li je portparol pošte intervenisao kako je obećao i Kosovo uvrstio na spisak, ljubazna službenica htela je da pošalje paket u mesto Kosovo u Poljskoj, jer na jugu Evrope i dalje takva država ne postoji.

"Jedini način da pošta prihvati pošiljke za Kosovo jeste da se napiše Srbija/UNMIK. A da li stižu? U to nisam siguran", kazao je listu Vojćeh Stanjislavski, saradnik Centra istočnih studija koji zbog svog posla povremeno šalje pisma na Kosovo.

"Problemi sa pošiljkama pokazuju da je što pre potrebno uspostaviti veze među poljskim i kosovskim institucijama. Treba da budemo dosledni. Ako smo već priznali nezavisnost, dužni smo da, bez obzira na politiku, uspostavimo saradnju na svim mogućim poljima, pre svega tamo gde se vrše usluge za građane obe zemlje, a toga za sada nema", kazao je Pavel Zaleski, poljski evroposlanik vladajuće Liberalne građanske platforme.

Po njegovoj oceni, Poljska do danas nije uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom zbog oštrog razmimoilaženja predsednika Poljske Leha Kačinjskog i Vlade oko toga da li uopšte treba priznati Kosovo.

Leh Kačinjski je javno rekao da će staviti veto na bilo kakav pokušaj Vlade da u Prištini otvori ambasadu i pošalje ambasadora na Kosovo.

Kosovo

Stratfor: Pritisak na Euleks

Ostin -- Sporovi koji tinjaju između Zapada i Kosova oko prisustva misije EU, mogli bi prerasti u ozbiljne bezbednosne izazove, ocenjuje američka agencija Stratfor.

Kosovo nedelja 30.08. 13:52 Komentara: 4

Istraga zbog Brđana

Priština -- KPS je otvorio istragu o postupanju komandanta policijske stanice na severu Mitrovice Milije Miloševića tokom nemira u Brđanima, piše prištinska štampa.

Kosovo nedelja 30.08. 12:08 Komentara: 4
strana 1 od 44 idi na stranu