Čekajući zakon o izgradnji

Uoči donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji i najavljene legalizacije, povećan broj nelegalno izgrađenih objekata, tvrde pojedini građani.

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2009.

15:37

Default images

Međutim, nadležni tvrde da je broj novoizgrađenih objekata znatno manji nego ranijih godina i da među njima nema velikih zgrada. Oni upozoravaju da neće tolerisati zloupotrebu novog zakona.

Vladimir Laketa, nedavno se uselio u novi stan u beogradskoj opštini Voždovac. U strahu da će ostati bez dnevne svetlosti, jer su komšije do njega srušile staru šupu i počele da grade novu, odlučio je da ih spreči da eventualno podignu manji stambeni objekat.

Kako kaže, na to se odlučio jer je primetio da su u njegovom okruženju naglo nikli novi spratovi na više kuća i zgrada i da je gradnja intenzivirana nakon što su ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavili novi zakon o planiranju i izgradnji.

“Pojedine komšije su iskoristile tu najavu da do trenutka do kada se bude doneo taj zakon sazidaju objekte i na taj način oostvare pravo da legalizuju objeklte koji su izgrađeni do momenta donošenja tog zakona, kako je u izjavi bilo i naznačeno”, kaže Laketa.

U opštini Voždovac kažu da Laketin strah nije sasvim opravdan i da je na teritoriji te opštine poslednih nedelja primećen neznatno veći broj novih gradilišta. Prema evidenciji građevinske inspekcije, takvih objekata je svega desetak.

“Postoje neki sporadični slučajevi gde ljudi na objektima na kojima su već predati zahtevi za legalizaciju još 2003. godine, sad su započeli sa izvođenjem nekih radova u smislu ukrovljavanja nekih pomoćnih objekata nadziđivanja pomoćnih objekata ili nadrgradnje takvih objekata. Naravno mi takve objekte tretiramo po važećem zakonu, donosimo rešenja o rušenju i zaključke o dozvoli izvršenja”, kaže Laketin.

Nadležni upozoravaju da se nova divlja gradnja i zloupotreba zakona neće tolerisati. Međutim, dok ministar Dulić tvrdi da država poseduje snimke svih gradova iz vazduha koje će koristiti u kontroli, gradonačelnik Đilas priznaje da oni tek treba da budu napravljeni.

“Mi imamo orto foto snimke svih gradova u Srbiji koji će jasno pokazati da je objekat građen, do kada je građen i u kom gabaritu je građen, danom kada smo mi ušli u skupštinsku proceduru s novim zakonom, tako da mislim da svako onaj koji misli da sada počne da gradi, da će po hitnoj proceduri legalizovati objekat, grdno se vara“, kaže Dulić.

“Koliko god podignemo rad inspekcija, sigurno će biti neko ko će uraditi nešto u ovih nekoliko meseci, ali kada završimo ovu priču uz orto foto snimak koji će biti urađen u narednih mesec do dva dana i tačno će se znati šta postoji, šta ne postoji na dan donošenja zakona. Mi ćemo do kraja sledeće godine imati potpuni red”, kaže gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas.

Popis nelegalnih objekata i postojećih gradilišta koji su opštine i gradski sekretarijati dostavili Gradonačelniku Beograda, pokazuju da je opština Voždovac treća po broju zahteva za naknadno izdavanje građevinske dozvole, nakon Zemuna i Palilule.

Prema tim podacima više od 150.000 građana glavnog grada pokušalo je da legalizuje bespravne kvadrate. Inače, u opštini Voždovac dodatni problem pravi i politička nestabilnost, odnosno činjenica da ni posle ponovljenih izbora nije formirana vlast, pa opštinom rukovodi privremena uprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: