Abas ponovo na čelu Fataha

Vitlejem -- Palestinski predsednik Mahmud Abas ponovo je izabran za predsednika Fataha, na kongresu te palestinske partije u Vitlejemu, na Zapadnoj obali.

Izvor: Beta
Podeli

Oko 2.000 delegata jednoglasno je izabralo Abasa za predsednika stranke, izjavio je predsednik kongresa Otman Abu Garbije. Abas se u kratkom govoru založio za "oslobađanje palestinske zemlje i naroda od izraelske okupacije". U nedelju treba da bude izabran 21 član novog Centralnog komiteta Fataha i 120 članova Revolucionarnog saveta.

"Poručujemo celom svetu da je Fatah nosilac nacionalnog projekta i ima jasnu viziju za palestinsko pitanje. Počeli smo bitku i završićemo je stvaranjem nezavisne države", rekao je palestinski predsednik na prvom kongresu Fataha u poslednjih 20 godina.

Kongres je trebalo da traje tri dana, ali je produžen zbog žustre debate između starijih i mlađih delegata, koji žele važniju ulogu i traže reforme u stranci.

Fatah je imao vlast u Palestinskoj upravi do izbora 2006. godine, kada je pobedio islamistički pokret Hamas i nasilno preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze 2007. godine. Fatah i dalje upravlja Zapadnom obalom, koja je pod izraelskom okupacijom.

Pad Fataha ubrzan je 2004. godine nakon smrti osnivača i lidera Jasera Arafata, koga je na čelu Fataha i Palestinske uprave zamenio Abas.

strana 1 od 789 idi na stranu