Đilas o Povorci ponosa, iskreno

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio da je najbitnije da Povorka ponosa protekne bez incidenata, iako on, iskreno, ne podržava takvu manifestaciju.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

00:32

Default images

Političari bi morali iskreno da govore šta misle, bez obzira na to hoće li se njihov stav dopasti nekom ili ne - to je poruka gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. On odbacuje tvrdnje da je na takav način govorio o homoseksualnoj populaciji kako bi povećao svoju političku popularnost.

Posle niza spekulacija o tome šta je mislio gradonačelnik Beograda kada je rekao da bi "seksualna opredeljenja" trebalo da ostanu "u četiri zida", na konferenciji za novinare Dragan Đilas je saopštio da je iskreno rekao ono što misli, bez obzira na to da li se to nekom dopada ili ne.

"Ja sam samo rekao da smatram, možda sam patrijarhalno vaspitan, da je seksualno opredeljenje privatna stvar čoveka i ne znam zašto bi on sa tim trebao da izlazi u javnost, bez obzira da li je homoseksualac ili heteroseksualac. Dakle, nikoga nisam ugrožavao, ništa ne zabranjujem, samo sam izrazio bojazan da će takva manifestacija izazvati reakciju onih koji svakih nekoliko desetina dana uništavaju grad i izražavam bojazan za bezbednost učesnika", rekao je Đilas.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Beograda preneo je nadu da će i njegove izjave doprineti da se poveća bezbednost učesnika tokom održavanja te manifestacije 20. septembra.
"Organizacioni odbor Povorke ponosa želi da podseti gradonačelnika da manjinska seksualna orijentacija nije priivatna stvar sa obzirom na to da su ljudi druge seksualne orijentacije izloženi nasilju i diskriminaciji. Mi pozdravljamo stav gradonačelnika da će Povorka ponosa biti adekvatno obezbeđena i podsećamo da smo prošle nedelje uputili zvaničan zahtev za susret sa gradonačelnikom u vezi sa Povorkom ponosa i očekujemo da on nas kao svoje sugrađane primi”, rekla je za B92 Majda Puača iz Organizacionog odbora Povorke ponosa.

Majda Puača naglašava značaj podrške koju bi Povorka ponosa dobila od beogradskog gradonačelnika.

"Time što bi i sam Grad podržao Povorku ponosa, a možda i funkcioneri došli na sam skup, bila bi poslata poruka da ova država brani prava svih svojih građana. Time bi se poslala i poruka svima onima koji bi želeli nasilno da prekinu skup da su predstavnici vlasti spremni da i svojim telima solidarno garantuju sugrađanima bezbednost i Ustavom garantovano pravo na slobodno okupljanje i pravo na iznošenje svog mišljenja", rekla je Puača.

U Organizacionom odboru komentarišu da je deo izjave gradonačelnika o privatnosti i seksualnosti svojevrsna zamena teza, jer se heteroseksualna iskazivanja naklonosti stalno odvijaju na ulicama, dok bi držanje za ruke ili poljubac homoseksualnog para bio gest rizičan po bezbednost. Zato borba protiv homofobije u društvu svakako mora biti “izvan četiri zida”, a Povorka ponosa je upravo politički protest koji afirmiše te težnje, kažu u Odboru.

Podsetimo i da su na više mesta u Beogradu poslednjih dana osvanuli mnogi grafiti kojima se preti i poziva na linč homoseksualne populacije. Na to je reagovao ombudsman Saša Janković, koji je osudio nasilje i dodao da u javnim nastupima o tako osetljivom pitanju posebnu odgovornost imaju državni funkcioneri i službenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: