Kod privatnih lekara na teret RZZO

Beograd -- Pacijenti će moći na teret RZZO da idu kod privatnika i to za usluge za koje nema liste čekanja, a ne mogu da ih obave u državnim bolnicama za 30 dana.

Izvor: B92
Podeli

Republički zavod za zdravstveno osiguranje aktivirao je je Pravilnik po kome će pacijenti imati pravo na povraćaj novca za određene zdravstvene usluge dobijene u privatnoj praksi. U pitanju su pregledi za koje ne postoje zvanične liste čekanja, ali ih, uprkos tome, državna zdravstvena ustanova nije uspela organizovati u roku od 30 dana.

U skladu sa unapređenjem kvaliteta zdravstvenih usluga, za pacijente koji nisu hitni slučajevi, laboratorijske analize, pregledi ultrazvukom, rentgenom, medicinska rehabilitacija i drugi specijalistički pregledi za koje ne postoji zvanična lista čekanja, moraju se organizovati tokom 30 dana od javljanja pacijenta.

Državne ustanove imaju potrebne kapacitete, a ukoliko to ne uspevaju znači da nemaju dobru organizaciju i pacijent ima pravo da ode kod privatnika.

“Dakle, onda ću ja da odem da to uradim na nekom drugom mestu koje je registrovano u ministarstvu zdravlja, za to dobijem fiskalni račun da sam uplatio taj novac i da taj novac dobijem nazad”, objasnio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Prema njegovim rečima, taj novac će se onda skinuti sa fonda Kliničkog centra ili druge bolnice koja to nije uradila, a direktor će onda pozvati lekara koji to nije uradio i koji je stavio pečat da to ne može da se uradi za mesec dana.

Kako bi pacijente obavestili o pravu na refundaciju, Republički fond je štampao 15 ooo plakata koji su dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

“Od izuzetne je važnosti da zdravstvene ustanove podrže poštovanje ovog pravilnika, jer ukoliko nema saradnje lekara i ukoliko lekari budu odbijali da napišu pacijentu da pregled ne može biti obavljen, onda je potrebno da reaguje menadžment zdravstvene ustanove”, navodi direktorka RZZO Svetlana Vukajlović.

Lekar u državnoj ustanovi je dužan da na posebnom obrascu napiše pacijentu da ustanova nije u mogućnosti da mu obezbedi pregled u roku 30 dana.

“Neke stvari koje su se dešavale da niko nije znao da je neko zbog svoje neodgovornosti ili lenjosti davao takvu informaciju da ne može da se napravi neki pregled, da mora da se zakazuje nekoliko meseci unapred i da se šalje u neku privatnu ordinaciju, ovim mi stavljamo tačku na to” ,poručio je direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec.

Pacijent je dužan da u filijalu fonda, pored potvrde lekara iz državne ustanove, donese i fiskalni račun za uslugu obavljenu u privatnoj ustanovi. Na povraćaj novca čekaće se oko 30 dana.

strana 1 od 107 idi na stranu