Čaviću uručeni ključevi stana

Plivaču Miloradu Čaviću uručeni su ključevi stana u Beogradu, koji je, u organizaciji Fonda B92, obezbeđen i opremljen sredstvima donatora.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2009.

13:05

Default images

Plivaču Miloradu Čaviću u organizaciji Fonda B92 uručeni su ključevi stana na Bežanijskoj kosi koji je obezbeđen sredstvima donatora. Posle šest godina i mnogo obećanja najuspešniji plivač Srbije najzad će imati svoj dom u Beogradu.

Fond B92 je u decembru prošle godine pokrenuo akciju "Čavića za komšiju" u kojoj je, uz pomoć donatora, nabavljen stan veličine 84 kvadratna metra.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić objasnio je želju Fonda da pomogne svima koji bi "želeli da omoguće mladiću koji je došao iz svoje rodne zemlje u svoju domovinu, da u domovini dobije pristojne uslove za život i rad i da dobije dom". Matić je podsetio da B92 ima dosta uspeha kada je potrebno spojiti sve dobronamerne i one koji mogu i ovog puta je pokrenuta kampanja “Čavića za komšiju“.

Prema njegovim rečima, napravljen je i spot “Čavića za komišiju”. “Kada sam ga poslao Čaviću, on je samo rekao ‘’Uh j.....’’ Emitovali smo ga samo nekoliko puta u decembru 2008. Vrlo brzo, došli smo do donatora koji su nam omogućili da ovaj stan od 84 kvadratna metra, koji je izgrađen pre pet godina, predamo Čaviću na doživotno korišćenje”, objasnio je Matić.
Milorad Èaviæ i Veran Matiæ (Tanjug)
Bilo je potrebno nekoliko meseci za renoviranje stana da bi Čavić mogao odmah da se useli, pošto je iz prethodnog stana morao da se iseli u petak, 31. jula, tačnije pre tri dana.

Akciju je, kako je naveo Matić, svojim autoritetom pomogao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Prvi čovek Upravnog odbora Fonda B92 zahvalio se donatorima koji su učestvovali u ovom projektu: Građevinskoj direkciji Srbije, "Simpu", "Keramici Mladenovac", "Keramici Espana", kompanijama "Polymit", "Minotti" i "Sika", kao i "Eglo rasveti". “Važno je da postoji međusobna inspiracija. I sam Milorad je rekao da ga je za svetski rekord inspirisala Nađa Higl, sigurno su svi zajedno inspirisali vaterpoliste, vaterpolisti košarkaše", rekao je Matić.

"Važno je da širimo ovu pozitivnu zarazu. Nadam se da ćemo ovim gestom nastaviti sa širenjem te zaraze uspeha i pozitivnih gestova, a i da ćemo uspeti da stvorimo institucionalne uslove za razvoj talenata, profesionalaca i amatera, ali i da ćemo stvoriti infrastrukturu da rezultati ne budu iznenađenja”, naveo je Matić.

Matić je podsetio da su svi spremni da uživaju u pobedama, da se sa njima identifikujemo, alil da se, kada su rezultati lošiji, vrlo lako zaboravljaju uspesi sa kojima smo se identifikovali.

"Iako se identifikujemo sa trijumfom, mislimo da neko drugi treba da im se revanšira, da ih nagradi. Mi smo želeli da bez ikakve kalkulacije učestvujemo u pružanju pozitivne poruke da se rad isplati, a da bi se unapređivala izuzetnost, potrebni su bar elementarni uslovi za život i rad" , kazao je on.

"Pokušali smo, svi zajedno, da uzvratimo bar malo izuzetnoj ličnosti Milorada Čavića i nagradimo njegove izuzetne rezultate", naveo je Matić.

Čavićevi uspesi

Urednik sportske redakcije B92 Zoran Panjković podsetio je da smo “imali i Đurđu Bjedov, Boruta Petriča, Atinu Bojadži i Veljka Rogošića”.

"Međutim, nikada nismo jednu trku gledali kao onu u kojoj je on. Ne trepćemo, dok on gleda pod vodom, znoje nam se ruke, dok su njegove u vodi, navijamo kao da ih je 11 na terenu, a on je u bazenu samo jedan”, rekao je Panjković.

Panjković je rekao da smo za Čavića čuli dok smo pratili Sakramento Kingse, da postoji neki klinac u Berkliju, koji opasno dobro pliva.
Èaviæ sa kljuèem od svog stana (Tanjug)
Panjković se prisetio da su reporteri B92 prvu izjavu od Čavića uzeli na Svetskom prvenstvu u Barseloni.

“Od tada smo uvek nekako tu iza njega, ali dovoljno daleko da može na miru iza sebe da ostavi rivale i dovoljno blizu da zna da smo tu, kao navijači, kao podrška, kao prijatelji”, rekao je Panjković.

“Od Dablina, kada si počeo da posećuješ pobednička postolja, preko Helsinkija, Debrecina i Ajndhovena, do Pekinga, Rijeke i Rima... I kada si u vodi i kada si u majici na postolju, i kada ti fale stotinke i kada te previše usporavaju usporeni snimci i kada Srbiji dokazuješ da nije nemoguće biti prvi, i kada svetu pokazuješ lepšu stranu Srbije, mi smo tu... 92 stotinke iza tebe", rekao je on.
Boris Tadiæ, Milorad Èaviæ i Veran Matiæ (B92)
"Želimo da ovi ključevi budu samo tvoji mnogo duže nego ovaj svetski rekord i da bar malo pomognu Felpsu da što pre nauči ‘Bože pravde”, poručio je urednik sportske redakcije B92.

Milorad Čavić je prvu medalju za Srbiju osvojio 2003. godine na Evropskom prvenstvu na 25-metarskim bazenima, održanom u Helsinkiju.

Čavić je tada osvojio zlatnu medalju na 100 metara delfin stilom, postavivši novi svetski rekord.

Čavić je na istom takmičenju osvojio i srebro na 50 metara slobodnim stilom, a titulu prvaka uspešno je branio 2006. u Helsinkiju, 2007. u Debrecinu i 2008. u Rijeci.

Prošle godine na EP u Ajndhovenu osvojio je zlatnu medalju uz novi evropski rekord.

Na Olimpijskim Igrama u Pekingu osvojio je srebrnu medalju na 100 metara delfin u nezaboravnoj trci.

Konačno, na Svetskom prvenstvu u Rimu, Čavić je osvojio zlatnu medalju na 50m delfin i srebrnu na 100 metara u istoj disciplini.

Komšije žele dobrodošlicu

Naš komšija (B92)
Stanovnici naselja Bežanijska Kosa dobili su za komšiju jednog od najslavijih i najtrofejijih sportista Srbije.

“Da mu pola zgrade bar daju, malo je jedan stan”, “Evo, sad sam pričala o njemu, ovog momenta. Sva sam se naježila. Kako drag dečko. Evo, pogledajte kako sam se naježila”, “Jako sam zadovoljna i srećna, jer jedan mlad čovek treba da bude nagrađen” “Samo neka izvoli, neka dođe u naš kraj”, “Milo nam je. Srećni smo što ćemo imati takvog komšiju. Želim mu svu sreću ovog sveta”, kažu pojednine Čavićeve komšije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: