Građani o stanju na jugu Srbije

Preševo -- Stanovnici Bujanovca i Preševa kažu da nisu upoznati sa inicijativom odbornika albanskih partija sa juga Srbije i da ne znaju šta bi to za njih značilo.

Izvor: B92
Podeli

Političari kažu da bi krajnji rezultat trebalo da bude rešavanje problema, pre svega albanskog stanovništva, ali i svih onih koji žive na ovim prostorima. Stanovnici Preševske doline različito ocenjuju stanje u ovom delu Srbije. Pojedini se ne osećaju bezbedno, a ima i onih koji žele da žive zajedno, bez obzira na razlike i nacionalnu pripadnost.

U julu i avgustu stanovnici Preševa preokupirani su svadbama. Ko se ne oženi sada, čeka naredno leto da familija ponovo dođe iz inostranstva.

O politici i inicijativama lokalnih političara žitelji ovog dela Srbije ne žele da govore i kažu da nisu upoznati sa inicijativom.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže da situacija u Preševskoj dolini zavisi od odnosa Vlade Srbije prema ovom delu zemlje.

“Mogu da kažem da su ljudi koji ovde žive još 2001. godine rekli zbogom oružanim sukobima”, navodi Mustafa.

Stariji Albanci kažu da bi građani sa ovih prostora trebalo da imaju više poverenja u organe Republike Srbije i veruju da uz poštovanje ljudskih prava, ničija bezbednost nije ugrožena.

Malobrojni Srbi u Preševu i Bujanovcu kažu da se odnosi sa komšijama nisu promenili, ali da strahuju od eskalacije sukoba.

Političari tvrde da je inicijativa o stvaranju izdvojenog regiona pokrenuta u interesu i srpskog i albanskog naroda jer pokreće rešavanje zajedničkih problema.

Stanovnici Bujanovca i Preševa navode da nisu upoznati sa inicijativom za stvaranje albanskih regionalnih institucija i formiranje izdvojenog regiona Preševska dolina.

Mlađi Albanci, sa kojima smo pokušali da razgovaramo, nerado govore za srpske medije.

I Srbi, koji ovde žive, ne žele da komentarišu situaciju na ovim prostorima. Oni sa kojima smo razgovarali nezvanično kažu da je pitanje vremena kada će prodati svoju imovini i iseliti se iz Bujanovca jer se ovde više ne osećaju bezbedno.

Politika

strana 1 od 8365 idi na stranu