Protesti nakon napada na gej klub

Ubrzo nakon što je sinoć nepoznati napadač upao u gej klub u Tel Avivu, gde je ubio dvoje i ranio 15 ljudi, izbili su protesti homoseksualaca u tom gradu.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

00:35

Default images

Demonstranti su nosili transparente sa optužbama uperenim protiv članova ultraortodoksne partije Šas, koji su se više puta izjašnjavali protiv homoseksualnosti i podsticali na mržnju protiv homoseksualaca. Drugi protest zakazan je za danas, ispred kluba gde se napad dogodio.

Izraelska policija organizovala je veliku poteru za napadačem koji je, prema izjavama očevidaca, bio obučen u crno i maskiran. Odmah je saopšteno da motiv napada nije teroristički.

Dve žrtve su identifikovane kao 24-godišnji muškarac i 17-godišnja devojka.

Većina ranjenih, od kojih je dvoje u kritičnom stanju, maloletnici su.

U prvim izveštajima je navedeno da je napdač pucao iz pištolja, ali je kasnije ustanovljeno da je, najverovatnije, koristio automatsko oružje, poput puške M-16.

Posle napada zatvoreni su svi klubovi za homoseksualce u tom području.

Majk Hamel, koji predvodi organizaciju homoseksualaca u Izraelu, rekao je da je sinoćnji napad bez presedana.

"Pridružili smo se listi 'civilizovanih' zemalja gde je mržnja standard. Ne znam da li je napad uperen na omladinu, ali izgleda da je uperen na zajednicu. To je neosnovana mržnja koja nas skupo košta. To je ono što treba shvatiti", rekao je Hamel.

Članovi partije Šas su rekli da su šokirani i ožalošćeni zbog napada i da bez rezerve osuđuju ubistva.

Međutim, Hamel je rekao da su oni koji podsticu mržnju još jači nego pojačano telerantan odnos prema homoseksualnosti.

Novinar Dani Zak, inače gej aktivsta, rekao je da je upozorio u kolumni prošle godine da je Izrael mesto na kome s jedne strane postoje liberalni zakoni, a s druge nema pokušaja suprotstavljanja homofobiji.

"Partija Šas ima krv dvoje nevinih na svojim rukama. Šas je optužio gejove za zemljotrese i bolesti. To je huškanje na nasilje, ali nikom zbog toga nije suđeno", naveo je Zak.

Tokom prošlogodišnje sednice Kneseta o zemljotresima poslanik Šasa Šlomi Benizri je predložio da se pronađe način da se zabrane seksualni odnosi između muškaraca i da se tako narod spasi od mnogih zemljotresa.

On je nedavno osuđen na četiri godine zatvora zbog korupcije.

Poslanik iz izraelske levičarske partije Merec Nican Horovic, koji ne krije da je gej, osudio je napad, označivši ga zločinom mržnje i najgorim do sada uperenim na gej zajednicu. Homoseksualci su u Tel Avivu mnogo otvoreniji u poređenju sa Jerusalimom gde je takav način ispoljavanja seksualnosti mnogo manje prihvaćen i gde se uvek protestuje protiv godišnjih gej parada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: