Preševska dolina kao region

Preševo -- Skupština albanskih odbornika, koju čine odbornici iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, zatražila formiranje posebnog regiona Preševske doline.

Izvor: FoNet
Podeli

Skupština je usvojila političku deklaraciju u kojoj je odbacila svako nasilje koje donosi destabilizaciju Preševske doline, ali i preduzimanje "spektakularnih“ akcija specijalne policije i pretnje novim hapšenjima bivših pripadnika OVPMB čiji je "cilj uvođenje straha kod civilnog albanskog stanovništva".

U Političkoj deklaraciji navodi se da su poslednje akcije specijalne policije nastavak neprekidnih nastojanja za kriminalizaciju Albanaca kao kolektivitet.

Ocenjuje se takođe da se tim akcijama nastavljaju nastojanja da se političkim manipulisanjem pitanjem zločina i “postojanja terorizma” pokušava postići odvraćanje pažnje međunarodnog javnog mnenja od neispunjavanja obaveza države preuzetih Dogovorom o reorganizaciji Koordinacionog tela od marta 2009, Programom Vlade od 2001. i Končuljskim dogovorom od 2001.

Skupština je zatražila i oslobađanje uhapšenih Albanaca u decembru 2008. godine pod optužbom za ratni zločin, ili procesuiranje ovih slučajeva nekim međunarodnim pravnim mehanizmom.

strana 1 od 93 idi na stranu