Poginula Borka Vučić

Lapovo -- U saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš kod Lapova nastradala Borka Vučić, funkcionerka SPS-a i finansijska ekspertkinja režima Slobodana Miloševića.

Izvor: B92
Podeli

U udesu je poginula i Mirjana Blagojević (64) iz Beograda. Do udesa je došlo kada se Škoda u kojoj je bilo četvoro putnika prevrnula i zapalila. Pri prevrtanju vozila svi putnici su ispali iz vozila. Dve osobe koje su povređene smeštene su u Kragujevački urgentni centar.

Borka Vučić (1926) je bila vršiteljka dužnosti predsednice Skupštine Srbije tokom konstituisanja, izabrana na listi Socijalističke partije Srbije nakon parlamentarnih izbora 21. januara 2007. Poznata je bila i po tome što je rukovodila državnom Beogradskom bankom, za vreme vladavine Slobodana Miloševića, i smatrana je jednim od osnovnih finansijskih stubova tadašnjeg režima.

Saobraćajna nesreća se dogodila nešto pre 15 sati kada se vozilo marke Škoda koje se kretalo u pravcu ka Nišu više puta prevrnulo, prešlo preko zaštitne ograde i prešlo na suprotnu stranu autoputa, odnosno u pravcu Beograda.

Prema navodima iz policije, vozač škode je izjavio da je, kada je prešao OMV pumpu, kod Lapova na autoputu Beograd-Niš, "nešto puklo i vozilo se potom više puta prevrnulo, usled čega su svi putnici, i poginuli i povređeni ispali iz automobila". Vozač tvrdi, navode u policiji, da se automobil posle prevrtanja upalio.

Portparolka Urgentnog centra kragujevačkog Kliničkog centra Andrea Obradović kazala je agenciji Beta da je Dejan Blagojević, koji je upravljao vozilom, lakše povređen, dok je Verica Milanović teže povredjena, ali nije u životnoj opasnosti.

Specijalizirala bankarstvo u inostranstvu

Borka Vučić rođena je u 1926. u Komiriću kod Valjeva, blizu Osečine i Tršića.

Pravni fakultet završila je 1951. godine u Beogradu, a specijalizirala je bankarstvo u SAD, Londonu i Holandiji.

Insajder o Vučićevoj

Prema saznanjima Insjadera B92, od 1992. do 2000. na račune osam of-šor kompanija na Kipru koje je osnovala "Beogradska banka“, čiji je direktor bila Borka Vučić, deponovani su veliki iznosi deviza.

Sve te kompanije su osnovane preko advokatske kancelarije Tasosa Papadopulosa, današnjeg predsednika Kipra, otkrio je pre dve godine "Insajder". Sa "Beogradskom bankom" na Kipru su poslovali i mnogi srpski biznismeni i od tih poslova stekli ogromno bogatstvo.

Radila u Ekonomskom institutu SFRJ, bila šef kabineta sekretara za spoljnu trgovinu SIV-a, šef kabineta direktora Saveznog zavoda za planiranje i sekretara za industriju i građevinarstvo SIV-a.

Radila je i u Privrednoj banci Srbije, koja se kasnije utopila u Udruženu beogradsku banku, a bila je i dugogodišnji predstavnik te banke na Kipru.

U poslednje vreme bila je aktivna u Fondu za mlade poljoprivrednike.

Napisala je monografiju "Bankarstvo, izbor ili sudbina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu