U Smederevu i otkazi i novi poslovi

"Ju es stil Srbija" najavio je otpuštanje 206 radnika, a američka kompanija "Komiko oil" gradnju nove rafinerije u Smederevu.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

13:23

Default images

"Ju Es stil" otpustiće radnike iz administracije preduzeća, koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. U skladu sa nedavno potpisanim aneksom kolektivnog ugovora, usaglašenim između sindikata i uprave, radnici su podeljeni u tri grupe.

Svi oni koji ove godine ispunjavaju uslov za penziju dobiće otpremninu u iznosu trećine plate, za celu dužinu staža, oni koji do kraja sledeće godine stiču uslov za penziju dobijaju 250 evra po godini staža, dok svi ostali dobijaju po 300 evra po godini staža.

"Pa ja sam, ljudi, sindikalac i ja ne mogu da prihvatim da ijedan radnik bude višak. I to je za mene najveći problem. Bez obzira što naš poslodavac daje solidnu otpremninu, bez obzira što će ti ljudi, s te strane i od strane Nacionalne službe za zapošljavanje jedno vreme da budu zbrinuti i imaće neku nadoknadu", kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Ju-Es stila.

Gostujući u vestima B92 u 16 sati gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević ocenjuje da je novi zakon o radu sprečio obimnija optuštanja u Srbiji, omogućavanjem da radnici budu na plaćenom odsustvu i više od 45 dana, On navodi da 206 radnika odlazi iz pogona u Smederevu, Kučevu i Šapcu.

“Napominjem da bi taj broj bio veci da se nije bilo izmena zakona o radu. Svedoci smo da je juče krenula s radom i duga visoka peć tako da se malo pomeranje tržišta odrazilo na ovaj broj odnoso smanjen je broj radnika koji će biti otpušteni” objašnjava Umičević.

Nova rafinerija u Smederevu

I dok "Ju Es stil" otpušta radnike, druga američka kompanija, Komiko oil, planira nova zapošljavanja u Smederevu.

Naime, ta kompanija završava pripreme za izgradnju rafinerije nafte, koja bi u punom kapacitetu mogla da prerađuje stotinu hiljada barela nafte dnevno i da zaposli od nekoliko stotina do nekoliko hiljada radnika.

Izgradnja rafinerije iniciraće dalji razvoj Smedereva, ističe gradonačelnik Smedereva i navodi da je lokalna samouprava poslednjih godinu priprema izgradnju rafinerije za preradu sirove nafte.

“Zadovoljni smo jer smo uknjižili preko 120 hektara posle više od 20 godina i na jednom delu te lokacije će biti rafinerija. Lokalna samouprava pripremila je sve potrebne radnje, ono sto je bilo u našoj moći” kaže on.

"Za potrebe rafinerije neophodna je pruga. Mi smo trenutno najveća luka u ovom delu Balkana. Kapacitet čelika će se povećati kada se povežu kolosekom železnice” ističe gradonačelnik Smedereva.

On dodaje da će, u skladu s memorandumom o razumevanju koji je sa kompanijom Komiko Oil potpisan prošlog decembra, lokalna samouprava insistirati na sprovođenju strogih ekoloških mera, koji prevazilaze i domaće i evropske standarde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: