Udruženja: Nema uslova za povratak

Beograd -- Udruženja izbeglica iz Hrvatske ukazala su da 14 godina nakon akcije "Oluja" Srbi nemaju uslova da se vrate u svoje domove, jer im nisu zagarantovana prava.

Izvor: Beta
Podeli

Predstavnici izbegličkih udruženja kažu da je u akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine proterano više od 200.000 Srba, ubijeno je više od 2.500 Srba, dok se oko 2.300 osoba vodi kao nestalo.

"Na obnovu kuća još čeka više od 8.000 porodica. Više stotina kuća nije vraćeno prvobitnim vlasnicima srpske nacionalnosti, dok oko 40.000 nosilaca stanarskih prava čeka restituciju", rekao je predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir.

On je naveo da očekuje dobru saradnju sa novom predsednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor u rešavanju stanarskih prava prognanih Srba iz Hrvatske .

"Ona bi, pošto se nakon rata i sama uselila u jedan srpski stan, mogla ličnim primerom da pokaže dobru volju i sada se iz njega iseli", naveo je Budimir.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić istako je da bi jedan od osnovnih preduslova za evropske integracije trebalo da bude i rešenje pitanja povratka i ostvarenje drugih ličnih prava izbeglica iz Hrvatske, a pre svega prava na penziju.

"Za više od 300 povratničkih naselja ništa se nije izmenilo, socijana, komunalna i ekonomska infrastruktura je tamo gde je bila i pre 14 godina. Više od 120.000 Srba probalo je povratak, ali se na prostoru Hrvatske zadržalo svega 43 odsto, što je oko 60.000", naveo je Cucić.

Predstavnici izbegličkih udruženja iz Hrvatske godišnjicu "Oluje", 4. avgust, obeležiće parastosom u beogradskoj crkvi svetog Marka, a nakon toga održaće se i skup na kojem će biti pročitana deklaracija tih organizacija u kojoj se od vlasti u Hrvatskoj traži rešenje svih spornih izbegličkih pitanja.

Društvo

NIS pomaže Petnici

Beograd -- Naftna industrija Srbije donirala Istraživačkoj stanici Petnica 12 miliona dinara koji će omogućiti normalno funkcionisanje te naučno-obrazovne institucije.

Društvo petak 31.07. 11:49 Komentara: 11

Nesuglasice u ZOO vrtu

Beograd -- Sindikat Nezavisnost u ZOO vrtu Beograd optužuje direktora Vuka Bojovića za nezakonite otkaze. Bojović kaže da od zaposlenih traži jedino da rade i da ne kradu.

Društvo četvrtak 30.07. 13:39 Komentara: 5
strana 1 od 105 idi na stranu