Sto miliona evra za Srbiju

Evropska komisija je odobrila 100 miliona evra pomoći budžetu Srbije, kako bi ublažila posledice svetske ekonomske krize i pomogla stabilizaciju zemlje.

Izvor: FoNet

Petak, 31.07.2009.

14:47

Default images

Sredstva izdvojena iz programa pretpristupne pomoći, biće isplaćena u dve rate po 50 miliona evra, na jesen 2009. godine i u prvoj polovini 2010. godine, a za povlačenje tog novca, koji Evropska unija daje Srbiji bezpovratno, potrebno je ispuniti nekoliko uslova.

Jedan od najvažnijih je da se Srbija u potpunosti pridržava programa Međunarodnog monetarnog fonda.

Potpredesnik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da je 100 miliona evra budžetske pomoći još jedan dokaz sodidarnosti Evrope sa građanima Srbije u teškoj finansijskoj godini i da se taj novac može upotrebiti za sve namene u budžetu Srbije.

Donacija EU, prema njegovim rečima, predstavlja i jasan znak solidarnosti evropskih poreskih obveznika sa srpskim poreskim obveznicima.

On je podsetio da je reč o bespovratnoj pomoći koja će direktno iz budžeta EU ući u budžet Srbije o čemu se pregovaralo još od oktobra prošle godine.

"Ovaj novac nije namenski opredeljen od strane EU i mi ćemo moći da ga upotrebimo za sve potrebe naših građana", naveo je Đelić.

Postoje, kako je dodao, da dva uslova za dobijanje sredstava - nastavak sprovođenja programa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i sprovođenje zakonskih i drugih promena koje vode ka približavanju Srbije EU.

U saopštenju Evropske komisije se kaže da je usklađivanje sa kriterijumima Međunarodnog monetarnog fonda važan uslov za isplatu i dodaje da je Evropska komisija, u saradnji sa Vladom Srbije, utvrdila specifične uslove koje bi Beograd trebalo da ispuni pre isplate pomoći.

"Uslovi se fokusiraju na kratkoročne reforme u upravljanju javnim finansijama i integracijama u Evropsku uniju", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će "Srbija obezbediti da nedavno usvojeni zakoni o konkurenciji i kontroli državne pomoći budu sprovedeni".

Navodi se da se Srbija obavezala da će nastaviti da razvija administrativne kapacitete i institucije važne za integraciju u EU.

Komisija je odobrila 85 miliona evra iz antikriznog paketa za zapadni Balkan i Tursku, što je deo paketa od 150 miliona evra subvencija.

U saopštenju se dodaje da će finansijski paket protiv krize za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 39 miliona evra biti odobren narednih dana.

Nikolić: Dobra vest

Da je iz Brisela stigla dobra vest slaže se i ekonomista Goran Nikolić pošto nema sumnje da će 50 miliona evra u ovoj godini biti od velike pomoći.

“Tu je jako bitno što su to pare iz IPA odnosno iz predpistupnih fondova. Reč je o novcu koji je već bio namenjen Srbiji i samo se radi o tome da taj novac ranije stiže nego što je bilo planirano” navodi Nikolić.

On dodaje da je “budžet protočni bojler i da pare koje stižu u budžet u najvećem delu idu za transfere”.

“Te pare stižu u NBS u evrima, prebacuju se u dinare, dolaze u trezor i trezor to prema trenutnim najurgentnijim potrebama plasira u privredu” kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: