Malinari odustali od puta u Beograd

Arilje -- Članovi Udruženja malinara "Vilamet" koji su posle skupa u Arilju krenuli u protesnu šetnju za Beograd, odustali su od dolaska, saznaje B92.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Kako je večeras dogovoreno, oni će se sutra sastati sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede, kako bi ponovo pokušali da nadju rešenje u vezi sa cenom maline. Naime, proizvodjači traže da otkupna cena bude 160 dinara, a da hladnjačari koji imaju monopol, nude 100 dinara za kilogram maline.

Iako je bio najavljen dolazak oko 40.000, na protestnom skupu malinara u Arilju okupilo se između dve i pet hiljada proizvođača. Naime, proizvođači zahtevaju da najniža cena za ovogodišnji rod maline bude 160 dinara, ali i da državni organi i ministarstva sprovode u potpunosti zakon o zaštiti konkurencije tržišta i zakon o zaštiti kvaliteta maline.

Sedamdeset hiljada porodica u Srbiji živi od proizvodnje malina, ali najveći prihod od ovog voća ubire stotinjak monopolista, istakao je predsednik Unije proizvođača maline Srbije Dragiša Terzić otvarajući protestni skup u Arilju.

Zbog toga su proizvođači odlučili da mirnim protestom ukažu na nezadovoljstvo zbog niskih otkupnih cena za rod 2009. godine.

“Nikakve ovo logike nema da bude ova cena.“

“Meni je ova komuno-fašistička vlast u sprezi sa banditima hladnjačarima, po zanimanju prostijim trgovcima i bojadžijama, otela šest hiljada evra.“

Pre protestnog skupa u zgradi opštine Arilje sastali su se za pregovaračkim stolom proizvođači malina, hladnjačari, a delegaciju ministarstva poljoprivrede predvodio je državni sekretar Željko Radošević.

“Sa žaljenjem mogu da konstatujem da nismo uspeli da pronađemo izlaz. Međutim, ono što svakako stoji, stičem utisak da su naši proizvođači svesni da ministarstvo poljoprivrede čini ogromne napore i da u potpunosti postupa sa svojim ovlašćenjima“, rekao je Radošević.

Predsednik unije proizvođača maline Srbije Dragiša Terzić kaže da je mnogo problema čije rešenje nije u Arilju.

“Ipak sve ovo mora da se reši na višem nivou, na nivou predsednika Repubike, premijera, jer mislim da će oni moći da nađu model, da jednostavno privole gospodu iz hladnjača, odnosno predsednika Unije, da dođu na sastanke i da jednostavno iznesemo činjenice“, ističe Terzić.

„Svi oni proizvođači koji danas nisu došli ovde, da bog da im nikad ništa ne rodilo“, ovim rečima je Terzić pozvao proizvođače malina na protestnu šetnju do Beograda.

Na ovaj način oni će pokušati da, u prestonici, privole najviše državne zvaničnike da prime njihovu delegaciju, kako bi se našao izlaz iz krize.

Prijave za neistinite informacije

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će podneti krivične i prekršajne prijave protiv lica koja šire neistinite informacije o kampanji otkupa malina.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin se proteklih meseci više puta sastajao sa Dragišom Terzićem, predsednikom Udruženja proizvođača malina “Vilamet”, a dogovoreno je da Ministarstvo uputi zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije za ispitivanje da li se narušava konkurencija na tržištu maline, što je Ministarstvo odmah i učinilo, piše u saopštenju.

Nakon nekoliko dana, Ministarstvo je uputilo još jedan dopis Komisiji kako bi zamolili za ubrzavanje procedure zbog hitnosti i problema na terenu.

"Komisija za zaštitu konkurencije je nezavisno telo, na čiji rad kao zasebne institucije Ministarstvo poljoprivrede ne može i ne sme da utiče. Nadamo se da će Komisija za zaštitu konkurencije u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti sve mere i utvrditi pravo stanje na terenu", saopštilo je Ministarstvo.

"Podsećamo da, pored toga, Ministarstvo intenzivno radi na uspostavljanju sistema javnih skladišta prilikom otkupa voća i povrća, a u skladu sa Zakonom o javnim skladištima koji je stupio na snagu pre mesec dana, čime će se omogućiti plasman robe na inostranom tržištu u najpovoljnijem momentu, kako za proizvođače, tako i za otkupljivače", navodi se.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podneće krivične i prekršajne prijave protiv lica koja su širila neistinite informacije u vezi sa ovogodišnjom kampanjom otkupa malina, te putem medija doveli u zabludu proizvođače malina u pogledu mera koje se preduzimaju od države radi njihove zaštite, zaključuje se u saopštenju.

strana 1 od 87 idi na stranu