Karadžić o ulozi Holanđana

Radovan Karadžić izjavio je da su holandski vojnici, stacionirani u Srebrenici 1995. godine, učinili maksimum s obzirom na teške okolnosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2009.

13:53

Default images

"Imajući u vidu malobrojnost bataljona ...to je bila misija osuđena na propast", rekao je Karadžić u intervjuu holandskoj novinskoj agenciji ANP, navodeći da je holandski bataljon nepravedno kritikovan zbog uloge u događajima u Srebrenici.

Taj bataljon, prema njegovim rečima, nije imao ni "ljudstvo ni politički mandat" da se uhvati u koštac s tim problemima.

"Nadam se da će tokom mog suđenja holandska javnost otkriti istinu o tim događajima i shvatiti da su njihovi momci učinili maksimum u teškim okolnostima", rekao je Karadžić.

On je za ANP rekao da je "Ujedinjenim nacijama bilo dobro poznato da Srebrenica nije neutralno utočište, već uporište vojske bosanskih muslimana sa bezobzirnim kriminalcem Naserom Orićem na čelu".

Prema njegovim rečima, bilo je neophodno da snage bosanskih Srba napadnu Srebrenicu jer su srpska sela bila meta napada iz ove muslimanske enklave.

"Oni su ubili stotine civila i potom se povukli na sigurno", rekao je bivši lider bosanskih Srba.

Agencija je navela da su srpske snage preuzele komandu nad Srebrenicom 11. jula 1995. godine i da je potom, prema Haškom tribunalu, ubijeno više od 7000 muslimana.

"Tragične smrti koje su usledile nisu bile ni planirane ni predviđene", rekao je Karadžić u intervjuu.

Agencija je podsetila da je Karadžić uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. a u Hag prebačen dva dana kasnije.

ANP, takođe, navodi da sud u Hagu odobrava pisane intervjue koji se proveravaju pre objavljivanja, kao i da je Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson rekao da Karadžićevi odgovori nisu cenzurisani.

Navedeno je, takođe, da je sam Karadžić insistirao na tome da govori samo o ulozi holandskog bataljona a ne da odgovara na pitanja o masovnim grobnicama ili ratu u Bosni uopšte.

Portaparolka Haškog suda Nerma Jelačić rekla je da je Karadžić dao intervju u skladu sa pravilima Tribunala i da je sadržaj intervjua proveren kao svaka druga korespondencija.

Bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu sudi se za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: