Nesuglasice u ZOO vrtu

Sindikat Nezavisnost u ZOO vrtu Beograd optužuje direktora Vuka Bojovića za nezakonite otkaze. Bojović kaže da od zaposlenih traži jedino da rade i da ne kradu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.07.2009.

13:39

Default images

Bojović je pojedine radnike optužio za nemar koji je u prethodnih nekoliko meseci rezultirao smrću devet foka, povredom pume i krađom jednog aligatora, dva pitona i nekoliko paunova. Zoološki vrt danas je posetila i Inspekcija rada povodom prijave dvojice radnika koji su pre tri meseca dobili otkaze. Još jedan radnik je suspendovan pre nekoliko nedelja.

"Inspekcija je izvršila uviđaj da bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima su radnici dobili otkaze. Rešenje ovog spora u prvostepenom postupku očekuje se sredinom avgusta. Nakon toga obe strane, radnici i poslodavac imaće pravo žalbe na tu odluku", rekao je direktor Inspekcije rada Radovan Ristanović.

Sindikat "Nezavisnost" ima 14 članova od 47 zaposlenih, koliko ih ima u Zoološkom vrtu.

Predstavnici sindikata navode da stroga pravila direktora Bojovića nije moguće u potpunosti primeniti i da se ona odnose samo na predstavnike Nezavisnosti, dok Bojović tvrdi da radnici nisu poštovali najosnovnija pravila i time su ugroziili životinje.

Direktor Vuk Bojović navodi da su dva radnika ostala bez posla zbog toga što su odbili da ostanu na radnom mestu iako je on kao poslodavac to od njih zahtevao, a da je treći radnik suspendovan zbog toga što se nije pridržavao higijenskog pravilnika i u kavez za životinje ušao je u obući kojom je prolazio i kroz ceo Zoološki vrt.

"Tako se u kavez za životinje unose za njih štetne bakterije i prljavština, nekoliko veoma skupih fazana zbog toga je uginulo", rekao je Bojović, navodeći da mu je jedan od otpuštenih radnika pretio i bombom.

On navodi da su članovi sindikata "Nezavisnost" koji njega optužuju "obični neradnici" koji često odlaze na bolovanje, zbog njihovog nemara pumi su polomljene noge, a stradalo je i devet foka.

"Ukraden je aligator, ukraden jedan piton, ukraden drugi piton, ja sam sve to prijavio policiji koja vrši istragu", kazao je Bojović dok predstavnici sindikata tvrde da MUP nije pozvan, kako bi se sprečila bruka.

Bojović kaže da je beogradski Zoološki vrt jedna od najuspešnijih firmi u Srbiji. Radnicima se redovno isplaćuju plate, koje, kako tvrdi, nisu male, a preduzeće posluje bez ikakvih gubitaka.

Predstavnici sindikata “Nezavisnost” kažu da se ne žale na zarade već na "torturu" direktora, prestroge zahteve i česta kažnjavanja.

"Tražimo da nam se objasni šta to treba da se uradi da ja ne bih dobio suspenziju, ako odmah ne počistim pikavac mogu da dobijem suspenziju. To je sve počelo od kako je u februaru formiran naš sindikat", navodi potpredsednik Sindikata "Nezavisnost" u beogradskom Zoološkom vrtu Dušan Lukić.

On kaže da je Sindikat "Nezavisnost" beogradskog Zoološkog vrta registrovan i da ima svu potrebnu dokumentaciju za rad.

Lukić navodi da će ukoliko se "maltretiranje" nastavi predstavnici tog sindikata morati da preduzmu sve vidove sindikalne borbe, kako bi zaštitili svoja prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: