Skupština glasa 31. avgusta

Skupština Srbije o izmenama Zakona o javnom informisanju i o još 23 tačke dnevnog reda vanredne sednice glasaće 31. avgusta, izjavila je predsednica parlamenta.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 30.07.2009.

01:28

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović odbacila je navode da je glasanje zakazano za mesec dana zbog problema u vladajućoj koaliciji sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

Đukić-Dejanovićeva je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je kontaktirala predstavnike Vlade Srbije i da je nakon toga odlučila da glasanje zakaže za 31. avgust jer će, kako je rekla, odmah nakon toga prvog septembra moći da počne nova vanredna sednica.

"Nema nijednog zakona koji posebno utiče na ovaj termin. Rezultat glasanja 31. avgusta biće isti kao i da je glasanje bilo ranije", rekla je predsednica parlamenta i dodala da je u najboljem interesu da to bude taj termin kako bi sednica bila završena u duhu u kojem je i trajala.

Ona je dodala da je avgust termin za glasanje koji omogućava nesmetano funkcionisanje svih planova Vlade Srbije i države.

"Jedan od najbitnijih razloga za odluku da glasanje bude 31. avgusta je to što ćemo do tada imati predlog za još jednu vanrednu sednicu pa mislim da je avgust mesec kada je nabolje da se poslanici odmore i obezbede bolji tehnički uslovi za funkcionisanje Doma Narodne skupštine", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Reakcije opozicije

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio da je glasanje zakazano za 31. avgust, jer vladajuća koalicija nema većinu za usvajanje izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

“Ovo pokazuje nemoć vladajuće koalicije da održi svoju koherentnost i Vlade Srbije da obavlja svoj posao", rekao je Aligrudić.

Nova Srbija smatra da odluka predsednice Skupštine Srbije da se za izmene Zakona o informisanju i ostale zakonske predloge glasa 31. avgusta znači da je Vlada pala.

Ta stranka u saopšrenju zahteva da se "smesta prestane sa trgovinom u parlamentu i manipulisanjem građana Srbije i da se, bez odlaganja, raspišu vanredni parlamentarni izbori".

"Ovo vreme je u stvari kupovina i pokušaj da se ta većina obezbedi ili unutar vladajuće većine ili od nekih opozicionih stranaka", istakao je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović.

On je ocenio da predsednica Skupštine Srbije koja bi trebalo da štiti integritet parlamenta "ovim pokazuje da je marioneta u rukama izvršne vlasti i Borisa Tadića".

Bradić: Zakon o informisanju je dobar

Dok se čekala odluka o glasanju u skupštini, ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić izjavio je da je zakon o informisanju dobar i da je napisan posle konsultacija sa novinarskim udruženjima.

Udruženje novinara Srbije demantuje tvrdnje ministra i najavljuje da će poslanicima uoči zasedanja uručiti peticiju kojom se traži da glasaju protiv zakona.

Glasanje o zakonu o informisanju resorni ministar Nebojsa Bradic i novinari dočekuju na suprotnim stranama.

Ministar kaže da jeste reč o radikalnom rezu koji je neophodan da bi se uveo red u haos koji vlada na medijskoj sceni.

Novinarska udruženja i stručnjaci demantuju Bradića da su konsultovani novinari i tvrde da je zakon pisan tajno.

Oni veruju da zakon "može biti opasno oruđe protiv slobode medija". Na zahtev UNS-a pravnu analizu predloga zakona uradila je američka advokatska kancelarija Kovington i Berling, koja između ostalog zastupa interese Vašington posta.

Izmene zakona o informisanju u Srbiji privukle su pažnju i analitičara OEBS-a.

Kako B92 saznaje, evropski stručnjaci smatraju da su glavni nedostaci novog zakona zabrana osnivačima da prenose vlasništvo nad medijima na drugog čime im se ograničava pravo raspolaganja imovinom, što je osnova slobodnog tržišta.

Najava zatvaranja medija čiji račun bude u blokadi duže od tri meseca i kažnjavanje vlasnika koji to ne učine u suprotnosti je sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a naročito je neprihvatljiva u vreme kada su i mediji teško pogođeni ekonomskom krizom.

Analitičari OEBS-a smatraju da previsoke novčane kazne koje donosi novi zakon "mogu dovesti do državne cenzure" i mogu doći u sukob ne samo sa Konvencijom o ljudskim pravima nego i sa stavom Evropskog suda za ljudska prava po sličnim pitanjima.

Nije dobro što rad na zakonu nije bio javan i što je izostala debata o predloženom tekstu smatra oebs.

U danu kada je u vladajucoj koaliciji odlučivano kada da se glasa o predlogu izmena zakona o informisanju ministar Bradić je objavio da je država odvojila 80 miliona dinara za podršku novinama i elektronskim medijima, odnosno njihovim projektima koji su značajni za informisanje i edukaciju građana.

Ukoliko zakon bude izglasan, novinari i ministar Bradić jedan od sledećih susreta mogli bi da imaju pred Ustavnim sudom, na raspravi o tome da li je usvajanjem zakona prekršen Ustav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: