Bradić: Uvešćemo red u medijima

Beograd -- Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je da novi Zakon o informisanju treba da uvede red i civilizuje medijsku scenu u Srbiji, pišu Večernje novosti.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Bez obzira na sve otpore, krajnje je vreme da se podvuče crta i medijska scena u Srbiji, na zadovoljstvo svih, a posebno gradjana, civilizuje. Ovo je trebalo da bude uradjeno mnogo ranije", rekao je Bradić.

Odgovarajući na konstataciju da je krajnje neizvesno da li će Zakon proći u parlamentu, Bradić je rekao da su, prema njegovim informacijama, u toku razgovori sa parlamentarnim strankama.

"Verujem da će u narednom periodu i protivnici ovog zakona shvatiti da je njegov najvažniji cilj uvodjenje reda", rekao je on i negirao da novi zakon ograničava slobodu javne reči.

"Svi su nezadovoljni haosom na medijskoj sceni, skandalizuju se zbog pisanja pojedinih novina... A kada konačno rešite da napravite radikalni rez, usledi talas kritika da su mere drakonske, suprotne evropskim normama, da nije pravi trenutak", kazao je on.

Svi poslanici SNS-a protiv

Svi poslanici Srpske napredne stranke glasaće protiv predloženih izmena Zakona o javnom informisanju, izjavio je danas član pravnog saveta SNS-a Marko Đurić.

"Udar na medije ujedno predstavlja i udar na krhke temelje demokratije u Srbiji i nešto što će se neminovno odraziti na čitav naš politički sistem", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, predložene izmene Srbiju stavljaju još jedan korak dalje od evropskih integracija i Evrope uopšte, posebno imajući u vidu činjenicu da je i OEBS izneo negativno mišljenje o vladinom predlogu.

Đurić je takođe kritikovao vlast zbog reizbora sudija, propisanog prelaznim odredbama Zakona o sudijama, navodeći da je reč o "jednoj vrsti lustracije, koja za cilj ima da se stvori partijsko sudstvo i partijsko pravosuđe".

Akcija Nove Srbije

Nova Srbija boriće se svim demokratskim sredstvima da Predlog zakona o javnom informisanju ne bude izglasan u Skupštini Srbije, poručeno je danas u akciji NS "Zaključani mediji - zaključana Srbija".

U akciji koja je organizovana u centru Beograda, omladina NS je navela da predloženi zakon pokazuje bahatost i strah vlade Srbije koja "po svaku cenu želi da manifestuje silu insistirajući na usvajanju ovog zakona".

Predsednik omladine Nove Srbije za grad Beograd Boris Stojanović naveo je da se danas, posle 11 godina, na mala vrata protura zakon koji želi da uništi današnje medije koji, kako je kazao, pružaju otpor socijalno neodgovornoj vladi.

Bez slobodnih medija nema demokratije i pitamo zašto se zaštitnici političkih i medijskih sloboda sa zapada, osim OEBS-a, ne oglašavaju dok se u Srbiji donosi zakon koji krši evropske standarde.

NS postavlja pitanje i kako je moguće da zagovornici ulaska Srbije u EU podržavaju zakon koji će, ako se usvoji, postati smetnja "našem ulasku u EU".

Akciji pod sloganom "Ključ je u vladi Srbije", organizovanoj u centru grada, prisustvovala je i potpredsednica NS Dubravka Filipovski.

Info

Gej brakovi u Albaniji?

Tirana -- Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Region petak 31.07. 20:02 Komentara: 3

Dijalog Zagreba i Ljubljane

Trakošćan -- Hrvatska i Slovenija će nastaviti dijalog o pograničnom sporu s nadom da bi rešenje moglo biti nađeno do kraja ove godine, izjavili su premijeri dveju zemalja.

Region petak 31.07. 18:56 Komentara: 3
strana 1 od 783 idi na stranu