Đelić: Sve bolje od povećanja PDV-a

Beograd -- U toku su konsultacije o načinu sređivanja budžeta koji će biti predloženi MMF u pregovorima o promeni uslova kreditnog aranžmana, kaže Božidar Đelić.

Izvor: Beta, Ekonomist
Podeli

"Srbija ima tri načina da dovede u red javne finansije. Prvi i najpoželjniji je da se javna potrošnja dodatno smanji, sa ciljem da se tekući rashodi pokrivaju nižim tekućim prihodima i da se sav deficit budžeta iskoristi za investicije u infrastrukturu", rekao je potpredsednik Vlade Srbije u intervjuu za Ekonomist magazin.

Prema rečima Đelića, drugi način je da se zbog krize ide na privremeno povećan deficit, da se deo tekućih rashoda pokrije zaduživanjem države.

"U tom slučaju se ne bi menjali ni planirani prihodi, ni rashodi, deficit budžeta bi se povećao na oko šest odsto BDP-a", rekao je Đelić i dodao da bi država obezbedila novac zaduživanjem uz "ne baš niske kamate".

Treći način je povećanje prihoda, između ostalog i PDV-a,n avodi Đelić dodajući da je "sve bolje od toga".

"Lično smatram da bi najbolje bilo da se na prvi način reši polovina problema, još polovina na drugi, a da se ne ide na treći način, jer je sve bolje od povećanja PDV-a", naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, rešenje će najverovatnije biti u kombinaciji ova tri načina.

strana 1 od 783 idi na stranu