Prevoz putnika vozom neisplativ

Cene u putničkom železničkom saobraćaju u Srbiji nisu dovoljno velike da pokriju troškove pa privatnici neće imati interes da prevoze putnike, piše “Danas”.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

01:20

Default images

Direktor Direkcije za železnicu Slobodan Rosić rekao je za ovaj list da Zakon o železnici iz 2005. godine dozvoljava uvođenje privatnih operatera koji bi pored Železnica mogli da koriste srpske pruge, međutim, očekuje se da će uglavnom biti zainteresovani za obavljanje robnog transporta.

Direkcija je nedavno izdala tri licence za korišćenje pruga, čime je i zvanično započeo proces uvođenja privatnih kompanija u železnički saobraćaj u Srbiji.

Dozvole su dobili Termoelektrana “Nikola Tesla“, Privredno društvo za građenje, remont i održavanje pruga Zgop i preduzeće Kombinovani prevoz.

Kako “Danas” saznaje u Direkciji, TENT je zatražio licencu za obavljanje saobraćaja na svojoj internoj železnici, dok su dva druga preduzeća dobila dozvole za transportne usluge na području cele srpske železničke mreže.

Rosić kaže da će to kada će te kompanije početi da koriste srpske pruge zavisiti od utvrđivanja tzv. metodologije vrednovanja elemenata koji utiču na visinu naknade za korišćenje železničke infrastrukture.

"Ministarstvo za infrastrukturu angažovalo je konsultantsku kuću Buz Alen Hamilton da sačini predlog dokumenta koji bi omogućio stvaranje uslova da Železnice Srbije uspostave mehanizme za izdavanje i naplatu trasa. Radna varijanta toga akta je završena i, nakon što je odobre stručne službe Ministarstva za infrastrukturu i verifikuje Vlada Srbije, privatni operateri bi mogli da počnu sa radom tokom sledeće godine. Inače, uvođenje privatnih operatera predviđa Zakon o železnici iz 2005. godine na osnovu koga licence i sertifikate o bezbednosti izdaje Direkcija za železnicu, Železnice Srbije odobravaju dozvole za korišćenje trasa, a visinu nadoknade za korišćenje železnilče infrastrukture propisuje država", objašnjava Rosić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: