Mišljenje o Kosovu sredinom 2010?

Beograd -- Međunarodni sud pravde mogao bi sredinom 2010. da donese savetodavno mišljenje o tome da li je proglašena nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

Izvor: Politika
Podeli

"Logično je očekivati da Sud zakaže usmenu raspravu za februar ili mart iduće godine, a da za tri meseca izađe sa savetodavnim mišljenjem", smatra profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je bio zastupnik Srbije pred tim sudom u sporu sa Bosnom i Hercegovinom.

Prema Varadiju, "mišljenje Suda može biti takvo da ga i Srbija i Kosovo mogu tumačiti kao svoju pobedu".

"U praksi tog suda dešavalo se da donese mišljenja koja nisu bila sasvim jednosmerna", izjavio je profesor Varadi za "Politiku".

U ponoć je, inače, istekao rok za podnošenje komentara Međunarodnom sudu pravde u Hagu na podneske drugih država u postupku traženja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Koliko zemalja se oglasilo povodom ovog spora, biće saopšteno iduće sedmice.

Info

Gej brakovi u Albaniji?

Tirana -- Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Region petak 31.07. 20:02 Komentara: 3

Dijalog Zagreba i Ljubljane

Trakošćan -- Hrvatska i Slovenija će nastaviti dijalog o pograničnom sporu s nadom da bi rešenje moglo biti nađeno do kraja ove godine, izjavili su premijeri dveju zemalja.

Region petak 31.07. 18:56 Komentara: 3
strana 1 od 783 idi na stranu