Presuda Lukićima 20. jula

Hag -- Haški tribunal izreći će 20. jula presudu Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za zločine nad muslimanima u Višegradu 1992-94, saopšteno je danas u Hagu.

Izvor: Beta
Podeli

Na kraju suđenja, u maju, tužioci su zatražili da Lukićima bude izrečena kazna doživotnog zatvora, a odbrana je zahtevala oslobađajuću presudu.

Lukići, za koje se u optužnici navodi da su bili lideri paravojne formacije zvane "Beli orlovi", "Četnički osvetnici" ili "Obrenovačka grupa", optuženi su za višestruka ubistva, uključujući i spaljivanje 140 živih muslimanskih žena, dece i staraca - progon, istrebljenje, nehumana dela i okrutno postupanje prema muslimanskim civilima u Višegradu i okolini 1992-94.

Suđenje Lukićima, koji su rođaci, počelo je 9. jula prošle godine. Sudsko veće predsedavajućeg Patrika Robinsona završne reči optužbe i odbrane saslušalo je 20. maja ove godine.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14. septembra iste godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

strana 1 od 29 idi na stranu