Saradnja Beograda i Šendžena

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i vršilac dužnosti gradonačelnika kineskog grada Šendžena Vang Rong potpisali su danas memorandum o saradnji ova dva grada.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 11.07.2009.

14:10

Default images

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Vang Rong potpisali su danas Memorandum o razumevanju u privrednoj, trgovinskoj, sportskoj, kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj saradnji, kao i u oblasti zaštite životne sredine i unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite.

Šendžen je domaćin naredne letnje Univerzijade koja će se održati 2011. godine.

U izjavi novinarima posle potpisivanja memoranduma, Đilas je rekao da je saradnja Kine i Srbije svakog dana sve bolja.

Tradicionalno prijateljstvo između dva naroda u prethodnih godinu dana, kako je naveo Đilas, intenzivno se razvija zbog kineskih investicija u infrastrukturu Srbije.

"Na osnovu međudržavnog sporazuma, koji će biti potpisan prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Kini, velike kineske i svetske kompanije će u Beogradu sigurno graditi jedan most, a mi verujemo i bar još jedan uz njega", rekao je Đilas.

On je ocenio da je sporazum o saradnji još jedan most koji će omogućiti da građani Beograda i Šendžena razmenjuju iskustva u oblasti nauke, privrede, kulture, obrazovanja, sporta, da deca iz Srbije putuju u Kinu, a iz Kine u Beograd.

"Siguran sam da će rezultat toga biti uspostavljanje mnogih prijateljstava i poslovne saradnje, što će omogućiti dalji razvoj odnosa i naša dva grada i dve prijateljske države", rekao je Đilas.

On je ocenio da je 25. letnja Univerzijada najbolje organizovana do sada.

Rog je rekao da je Univerzijada u Beogradu uspešno organizovana i da će Šendžen učiti iz iskustava Beograda.

Sporazumom je predviđen boravak učenika i profesora iz Beograda u Šendženu, rekao je Rong.

Prema njegovim rečima, privredna saradnja je dobra, a neke kineske trgovinske firme već posluju u Srbiji.

Rong je naveo da je Beograd grad sa velikim istorijskim i kulturnim nasleđem i izjavio da se nada da će u budućnosti veliki broj Kineza dolaziti u Beograd.

Rong će sutra, na zatvaranju 25. letnje Univerzijade, preuzeti zastavu najvećeg studentskog sportskog takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: