Malo poznate vrste osiguranja

Beograd -- Mnogi građani nisu ni svesni da su po automatizmu osigurani od nezgoda u gradskom prevozu ili od kvarova zbog visokog napona u domaćinstvima.

Izvor: B92
Podeli

Veliki broj ljudi u Srbiji nije upoznat sa sistemom osiguranja. Kada prosečnog građanina Srbije upitate da li je osiguran, odgovor će najčešće biti pozitivan. Međutim, u velikom broju slučajeva odgovor će se odnositi na životno osiguranje ili osiguranje automobila. Građani često ne znaju za druge vrste osiguranja, koje najčešće dobijaju automatski.

Saobraćajne nesreće u kojima učestvuju autobusi GSP-a nisu toliko česte. Međutim, kada se nesreća dogodi, a vi se tada povredite, svoju povredu možete i naplatiti, jer je u u cenu karte za autobus uračunato i osiguranje.

Slično gradskim autobusima u Beogradu, osiguranje vam je uračunato i u cene karata za druge vrste prevoza. Ali nije prevoz jedini. Redovnim plaćanjem računa za struju osigurani ste i od kvarova nastalih u mreži usled povećanja napona ili lošeg rada elektrodistribucije.

Beograđani imaju mogućnost i da osiguraju svoje stanove jednostavnim plaćanjem uplatnice Infostana. U okviru Sistema objedinjene naplate, sklopljeni su ugovori s više osiguravajućih društava, a u Dunav osiguranju, koje pokriva najveći broj beogradskih domova, kažu da njihovo osiguranje pokriva posledice, ali ne odnosi se i na uzroke nastanka štete.

"Za 2,3 din po kvadratu stana osiguravate stan od osnovnih rizika poplava, požara i provalne krađe, konkretno ako je reč o stanu od 50 kvadrata i ako se desi požar i stan bude kompletno uništen, vi za sumu od 20.000 dinara po kvadratu stana kolika je suma pokrića za požar, za tih milion, koliko dobijete možete stan srediti i normalno u njemu da živite", kaže Milica Slijepčević iz Dunav osiguranja.

Beograđani sa kojima smo razgovarali znaju za pojedina osiguranja koja su im na raspolaganju.

Ukoliko prijavite nastalu štetu, osiguravajuća društva će poslati svoje procenitelje. Njihov zadatak je da se uvere u prave razloge nastanka kvara i da procene visinu štete. U osiguravajućim društvima navode da, u zavisnosti od štete, svoj novac možete dobiti veoma brzo, pa i u roku od svega nekoliko dana.

Ekonomija

strana 1 od 87 idi na stranu