Malinari protestovali u Ivanjici

Beograd, Pančevo -- Uzgajivači malina protestovali su u Ivanjici zbog otkupne cene voća.

Izvor: B92
Podeli

U centru Ivanjice održan je protestni skup proizvođača malina. Na ovaj način oni su iskazali nezadovoljstvo zbog otkupne cene, ali su želeli da podrže predstavnike Unije proizvođača malina, koji su se danas sastali sa ministrom Sašom Draginom.

Proizvođači su pružili podršku i zahtevima proizvođača pšenice, mlekara, ali i ostalih poljoprivrednih proizvođača, koji su nezadovoljni državnom nebrigom i opštom krađom poljoprivrednika.

Sunčan dan naterao je većinu proizvođača ivanjičkog kraja da se umesto protestom bavi branjem maline.

Ipak, onjih stotinak odlučilo je da u centru Ivanjice javno izrazi nezadovoljstvo zbog uslova otkupa, koji su drastično lošiji nego u ariljskom kraju:

”Nama proizvođačima se ne plaća nikako. Uzimaju, džabe uzimaju. Znači ne daju pare, a i cena je nikakva. 70, 50, 60 dinara, kako gde na kojem mestu.“

”Kažu ne valja malina. Aj’ ne valja ono četiri dana, tri ili dva. Ali celokupno branje, mesec dana ili 26 dana, mora da valja nešto.“

”Da nije bilo kiše, kvalitet bi bio nešto bolji, možda bi hladnjače više platile, međutim, uzimaju malinu pošto, zašto. I nemamo račun mi da platimo radnike, a sami da stignemo, ne možemo da oberemo.“

Miodrag Bogdanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivanjica, kaže da pojedini hladnjačari iz ivanjičkog kraja plaćaju malinu i samo 40 dinara.

Skladištenje žita u silosima “Ratara”

Poljoprivrednici će moći da skladište svoje žito u silosima “Ratara” Pančevo, bez obaveze da ovom preduzeću prodaju svoj rod, dogovoreno je na sasatanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede i čelnih ljudi “Inveja”, poslovnog sistema u čijem sastavu posluje “Ratar” Pančevo.

Nakon toga preprodaju je za dva puta više novca ariljskim hladnjačama. Proizvođači će, ukoliko se nešto ne promeni, radikalizovati proteste.

“Nepopularno jeste što moram da kažem, da ćemo blokirati zaista petlju u Požegi i to će biti opšti haos. Nažalost, to radimo možda u nevreme, kad ova zemlja treba lepo da se predstavi, na jedan lepši način, s obzirom da je Univerzijada u Beogradu”, kaže Bogdanović.

“Ali, molim vas, poljoprivrednici, poljoprivredni proizvođači i ne samo maline, već i pšenice i tako dalje, su ostavljeni na cedilu. Setite se predizbornih obećanja, a ako vidite u kakvom smo haosu danas, zaista jedna bruka i sramota”, smatra on.

Inače, raniji masovni protesti i blokad, imali su za posledicu da Udruženje “Vilamet” iz Ivanjice, uz podršku države, 2006. godine osnuje istoimenu hladnjaču u Prilikama.

Iako je bilo zamišljeno da će tako proizvođači konačno imati pravu kontrolu nad plasmanom ovog voća u izvoz, malo je onih koji predaju maline ovoj hladnjači, u kojoj je otkupna cena 97.5 dinara.

Ekonomija

strana 1 od 1760 idi na stranu